funkcje
TłumokMatematyczny: Jak mam cos takiego: cos(−570°)
to rozpisalabym to tak: −cos(3*180°+30°)
pozniej korzystam ze wzoru cos(180°+alfa)=− cos alfa
Czy wtedy te minusy się redukują i powstaje po prostu cos30°?
26 mar 15:19
Jerzy:
cos(−α) = cosα
cos570 = cos(360 + 210) = cos210 = cos(180 + 30) = −cos30 = − √3/2
26 mar 15:22
piotr: cos(−570°) = cos(570°) = cos(360°+210°) = cos(210°) =
cos(210°) = cos(270°−60°) =(270 a więc kofunkcja i minus bo 3. ćwiartka) = −sin(60°)
26 mar 15:26
Jerzy:
(180 + 30 ) lepsze, bo nie miesza z kofunkcją.
26 mar 15:28
TłumokMatematyczny: No dobra wyszło waszym sposobem, ale ja nadal nie widzę gdzie zrobiłam błąd.
26 mar 15:51
Jerzy:
180 nie jest okresem zasadniczym cosinusa, czyli: cos(3*180 + α) ≠ cos(180 + α)
26 mar 15:53
Jerzy:
cos(k*360 + α) = cosα
26 mar 15:53
TłumokMatematyczny: ah okej, dziekuje
26 mar 15:56