dowody w geometrii
kubsde:

Korzystają z podanych informacji, uzaadnij że x=y.
x=a
2
y=AB*CD
widzę że trójkąty ABG, GFE oraz CED są podobne, ale nie wiem jak to pokazać.
26 mar 14:54
f123: Trojkaty ABG i CDE sa podobne z cechy (kkk),
26 mar 15:06
Szkolniak: |AB|=z
|CD|=h
ΔABC~ΔECD (cecha kkk)
| | |AB| | | |EC| | | z | | a | |
stąd: |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇒ a2=z*h, cnw. |
| | |BG| | | |CD| | | a | | h | |
26 mar 15:09
Jan: Wszystkie tr. są prostokątne. BC jest równoległe do GE (bo to kwadrat), stąd równość wielu
kątów:
<CDE = <GEF, czyli tr. CED i GFE są podobne
<GAB = <FGE, czyli tr. GEF i ADF są podobne, a z tego pośrednio tr. ABG i ECD są podobne.
No i mamy proporcję:
AB/a = a/CD, czyli a2 = AB*CD i już
26 mar 15:16
kubsde: dziękuję
26 mar 15:24