tryg
Janek: | | 1 | |
W jaki sposób określić ilośc pierwiastków równania sin(x) = |
| jeżeli dziedziną funkcji |
| | 2 | |
jest przedział (−7,10)
26 mar 13:44
PW: A po prostu − rozwiązać równanie dla x∊R, a potem sprawdzić, które z rozwiązań mieszczą się w
zadanym przedziale.
26 mar 13:47
Janek: | | π | | 5π | |
No dla x = |
| + 2kπ lub x = |
| + 2kπ lecz jak to sprawdzić? |
| | 6 | | 6 | |
26 mar 13:50
Janek: na osi x mam wartości w radianach a nie liczbach rzeczywistych
26 mar 13:50
PW: Te "radiany" to są właśnie liczby rzeczywiste. Masz oszacować dla jakich k rozwiązania mieszczą
się w przedziale (−7, 10) czyli rozwiązać nierówność (dla pierwszej serii)
(dla drugiej serii analogicznie).
26 mar 14:00