Bezwględna
Chila: |x−2| + |x+4|=15
26 mar 13:42
Jerzy:
Rozwiązujesz w przedziałach: (−∞,−4) [−4,2) [2,∞)
26 mar 13:44
Chila: tylko mam problem z odpowiedziami coś robię źle a nie wiem co
26 mar 14:38
Jerzy:
Pokaż obliczenia.
26 mar 14:40
Chila: x ∊ (−4,∞)
x=−172
x∊<4,2>
brak
x∊(2,∞)
x=132
w odpowiedzi mam −7 i 3
zrobiłem sobie tabelke ze zamianami znaków i w x ∊ (−4,∞) zmieniam znak 2 razy w x∊<4,2> tylko
w |x−2|
a trzecim nawiasie nic nie ruszam
26 mar 14:47
f123: skad wziales przedzial (−4, +inf)
26 mar 14:54
Chila: no tam powinno być (−inf,−4)

ale to dalej nie zmienia wyniku
26 mar 14:58
Jerzy:
Nie pokazuj wyniki, tylko jakie masz równania w tych przedziałach.
26 mar 14:59
Chila:
1. −x+2−x−4=15
2. −x+2+x+4=15
3. x−2+x+4=15
26 mar 15:01
Szkolniak: 1
o x∊D
1=(−
∞;−4) ⇒ (|x−2|=−x+2 ∧ |x+4|=−x−4)
−x+2−x−4=15
| | 17 | |
−2x=17 ⇒ x=− |
| ∊(−∞;−4) |
| | 2 | |
v2
o x∊D
2=<−4;2) ⇒ (|x−2|=−x+2 ∧ |x+4|=x+4)
−x+2+x+4=15
6=15 ... brak rozwiązań
v3
o x∊D
3=<2;+
∞) ⇒ (|x−2|=x−2 ∧ |x+4|=x+4)
x−2+x+4=15
| | 17 | | 13 | |
suma 1,2 i 3 przypadku, zatem rozwiązaniami są liczby: − |
| i |
| |
| | 2 | | 2 | |
26 mar 15:03
Eta:

x∊(−
∞, −4) | x∊<−4,2) | x∊<2,
∞)
===========================================
−x+2−x−4=15 | x−2−x−4=15 | x−2+x+4=15
x=−8,5 | sprzeczność | x= 6,5
==== | |
====
Co też zgadza się z rysunku
26 mar 15:07
Mila:
|x−2| + |x+4|=15
L=|x−2|+|x+4|=|x−2|+|−x−4|≥|x−2−x−4|=6
6 najmniejsza wartość lewej strony dla x∊<−4,2>
równanie nie ma rozwiązania w tym przedziale , bo 6≠15
1) x<−4
Równanie ma postać:
−x+2−x−4=15
.......
2)
x>2
x−2+x+4=15
.......
26 mar 16:07
Eta:
A ja tak ładnie rozpisałam i jeszcze narysowałam
26 mar 16:08
Mila:
Bardzo ładnie
26 mar 16:11
Chila: tak to prawda narysowane ładnie
26 mar 18:22
Eta:
26 mar 22:07