Ostrosłupy
Agnieszka 2002: W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krótsza przekątna graniastosłupa równa 10 jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod katem 60˚.
Oblicz pole całkowite i objętość graniastosłupa
26 mar 13:28
wredulus_pospolitus:
chociaż rysunek zrobiłaś? Zaznaczyłaś co to jest ta krótsza przekątna graniastosłupa
prawidłowego sześciokątnego
26 mar 13:32
Agnieszka 2002: Tak zrobiłam
26 mar 13:42
wredulus_pospolitus:
| | H | |
sin60o = |
| −−−> H = ...  |
| | 10 | |
| | x | |
cos60o = |
| −−−> x = ...  |
| | 10 | |
x −−− krótsza przekątna sześciokąta ... x = 2a
podstaw do wzorów na P
c i V (zauważ, że P
p = 6*P
Δ równobocznego o boku a
26 mar 14:01
janek191:
Ma być krótsza przekątna graniastosłupa.
28 mar 09:24