Zadanie z ostrosłupem
Agnieszka 2002: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy równa 10 jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod katem 60˚.
Oblicz pole całkowite i objętość ostrosłupa.
26 mar 13:27
wredulus_pospolitus:
krawędź podstawy jest nachylona do podstawy
26 mar 13:31
Agnieszka 2002: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna równa 10 jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod katem 60˚.
Oblicz pole całkowite i objętość ostrosłupa.
26 mar 13:34
Agnieszka 2002: Błąd był
26 mar 13:34
wredulus_pospolitus:

zrób rysunek, zaznacz
trójkąt, opisz i używamy trygonometrii
| | H | | √3 | |
sin60o = |
| = |
| −−−−> H = ....  |
| | 10 | | 2 | |
| | x | | 1 | |
cos60o = |
| = |
| −−−> x = ...  |
| | 10 | | 2 | |
x to jest 'część wysokości' podstawy (podstawa to trójkąt równoboczny). Jaka to będzie część
wysokości

Jaki jest wzór na wysokość w trójkącie równobocznym
26 mar 13:38
Agnieszka 2002: To chyba będzie 2/3 wysokości ?
26 mar 13:42
wredulus_pospolitus:
dokładnie
pozostaje więc wyznaczyć tylko a −−− długość krawędzi podstawy
| | 2 | |
w momencie w którym znasz wartość |
| wysokości podstawy |
| | 3 | |
26 mar 13:49
Agnieszka 2002: 5=2/3 * a2√3/2
30=4+3a√3
26=3a√3
a=26/3√3
26 mar 14:00
wredulus_pospolitus:
nie a
2√32 tylko a
√3/2 (pierwsza linijka)
skąd ten
+ w drugiej linijce
26 mar 14:03