Zadanie z parametrem
Janek: Dla jakich wartości parametru a równanie I IxI − 2 + a I = 3 ma dokładnie 3 pierwiastki?
Zadanie z wartością bezwzględna i parametrem hmmm jak się robiło coś takiego?
26 mar 12:51
Jerzy:
|x| − 2 + a = 3 lub |x| − 2 + a = −3
|x| = 5 − a lub |x| = − a − 1
Teraz jedno równanie musi mieć jedno rozwiazanie, a drugie dwa.
26 mar 13:00
Jerzy:
Jeśli a = 5 , to pierwsze ma jedno , a drugie wogóle. Wniosek ?
26 mar 13:02
Janek: a ≠ 5 i <−1
26 mar 13:06
Janek: Dobrze?
26 mar 13:06
Jerzy:
Nie. Kiedy drugie równanie ma tylko jedno rozwiazanie ?
26 mar 13:07
Janek: no jak a = −1?
26 mar 13:08
Jerzy:
Dokładnie tak i wtedy pierwsze ma dokładnie dwa.
26 mar 13:09