geometria
MalWas:
Na okręgu opisano trapez równoramienny o podstawach a, b.
Oblicz odległość tych podstaw.
26 mar 12:03
salamandra: a,b.
26 mar 12:04
MalWas:
?
26 mar 12:07
MalWas:
Chyba chodzi o wysokość...
26 mar 12:07
salamandra: no to pisz poprawnie treść zadania
26 mar 12:08
f123: Odleglosci pomiedzy podstawami trapezu nie obliczysz, mozesz jedynie wyznaczyc ta odleglosc,
ale nie ma w tresci zadania od czego ma byc uzalezniona

Rownie dobrze moze byc h = 2r i koniec
26 mar 12:10
MalWas:
Taką treść otrzymaliśmy. Szczerze, też niekoniecznie ją rozumiem.
26 mar 12:15
MalWas:
W zadaniu dane mamy a i b, to h uzależnione powinno być chyba od danych z treści, co?
26 mar 12:18
f123: w takim razie h =
√ab
a + b = 2c − korzystasz z tego ze okrag jest wpisany w trapez rownoramienny
i teraz robisz z pitagorasa
| | b − a | | a + b | |
( |
| )2 + h2 = ( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
wyznaczasz h i koniec zadania
26 mar 12:21
salamandra:

no ale nie za bardzo masz jak to uzależnić.
To jedyne chyba co możesz z tego odczytać. Nawet warunku wpisywalności okręgu w czworokąt tutaj
nie wykorzystasz, bo "nie znamy" ramienia.
26 mar 12:21
f123: @salamandra mozemy ramie trapezu uzaleznic od a i b
26 mar 12:22
salamandra: no tak, 2c=a+b
26 mar 12:22
salamandra: no i w sumie teraz z Pitagorasa można to "h" wyznaczyć, tak jak zrobiłeś
26 mar 12:23
f123: @salamandra maturzysta?
26 mar 12:23
salamandra: tak
26 mar 12:26
f123: @salamandra o witam, tutaj tez, widze ze sporo zadan robisz
26 mar 12:26
f123: @salamandra z probnych arkuszy maturalnych, czy ze zbiorkow jakis?
26 mar 12:27
salamandra: z Kiełbasy większość i z tego co nauczyciel zadaje. Matury planuję przerobić tuż przed maturą,
ale czasami coś skrobnę

tak jak widziałeś te zadania z prawdopodobieństwa
26 mar 12:28
MalWas:
Dziękuję <3
26 mar 12:28
f123: @salamandra u mnie kielbasa cala zrobione (obie czesci) procz stereometri

jedynie tego mi do
matury brakuje, wszystkie arkusze maturalne z poprzednich lat na poziomie rozszerzonym
przerobione, oraz probne z operonu/oke
26 mar 12:31
f123: @salamandra oraz z nowej ery, teraz zamowilem nowe 11 arkuszy z poz rozszerzonego z oke, wiec
bedzie co robic, ale czas zaczac robic stereometrie z kielbasy
26 mar 12:32
f123: @salamandra dlatego siedze teraz na forum, moze jakies ciekawe zadanie maturalne sie trafi
26 mar 12:33
salamandra: Mi niestety zabrakło czasu żeby chociaż jedna cześć do końca zrobić. Zamówiłem w lutym dopiero,
ale wtedy tez zacząłem w szkole stereometrie i na początku tak mi to nie wchodziło, ze nie
miałem czasu powtarzać czegokolwiek, tylko skupiałem się żeby to ogarnąć od razu. Teraz do
świat planuję planimetrie, stereometrie i optymalizacje od nowa przerobić. Które działy
polecasz najbardziej?
26 mar 12:34
f123: @salamandra Najlepiej to wszystkie, moj brat przerobil dokladnie obie czesci kielbasy i mial z
matury rozszerzonej 96% (matura z 2018 roku, ktora wedlug mnie byla jedna z ciezszych).
Fajnie tak od siebie zahaczyc oczywiscie nawet wyrazenia algebraiczne, bo sprawnosc
obliczeniowa jest bardzo przydatna na mature. Ponadto cisnij codziennie matme, co jeszcze
rozszerzasz i czy mozesz sie skupic w 99% na matematyce?
26 mar 12:39
salamandra: Informatykę i angielski, ale z obu idę na żywioł, matma mi najwiecej da punktów na studia. I
jeszcze „kiedyś” trzeba polski ogarnąć
26 mar 12:40
f123: @salamandra to witam w klubie, u mnie to samo

tyle ze ja na informatyke ide i licze na
wysoki wynik z informatyki (matura probna napisana na 96% z inf)
26 mar 12:41
f123: @salamandra u mnie z polskim to dramat, ale wazne aby zdac
26 mar 12:41
salamandra: Ja tez planuję, ale zobaczymy jak to wyjdzie, tez technikiem informatykiem zostałeś?
26 mar 12:42
f123: @salamandra a w jakim jezyku programowania zdjaesz mature z inf? C++?
26 mar 12:42
f123: @salamandra mam staz aby isc na programiste po maturze do jakies firmy, ale przez tego wirusa
nic nie wiadomo, nie mozna nawet planowac rzeczy 2 dni do przodu, bo z dnia na dzien sie
zmienia sporo
26 mar 12:43
salamandra: W c++ ale programowanie u mnie leży, jak ryba w wodzie się czuje w bazach i z tym w miarę
możliwości chce wiązać przyszłość.
26 mar 12:44
f123: @salamandra no teraz oplaca sie tylko robic rzecyz zwiazane z matura, nic nie wiadomo czy
przeloza mature, sie okaze jak sie epidemia rozszerzy
26 mar 12:47
Eta:
4r
2=ab
2r=h=
√ab
========
i po ptokach
26 mar 13:48