kombinatoryka
salamandra: Oblicz ile jest liczb pięciocyfrowych w zapisie których występuje dokładnie jedna cyfra 9 i
dwie cyfry 0.
| | | |
1. na | sposobów wybieram miejsce dla cyfry 9. |
| | |
| | | |
2. na | sposoby wybieram miejsce dla zer. |
| | |
| | | | | |
1*1*8*8*8* | * | =83*5*6=30*83=15360 |
| | | |
dlaczego nie wychodzi?
26 mar 12:00
K+R: Zera nie moga być na początku
26 mar 12:48
salamandra: | | | | | |
wiem, dlatego | , czy | w tym momencie? |
| | | |
26 mar 12:48
f123: masz gdzies wynik do tego zadania?
26 mar 12:50
Jerzy:
| | | |
* | prowadzi do sytuacji, gdzie 0 pojawia się na poczatku, a nawet na dwóch |
| | |
pierwszych pozycjach.
26 mar 12:51
salamandra: To muszę w ogóle najpierw przypisać miejsca dla zer, a poźniej zająć się 9−tką, czy można to
ugryźć jakoś, zaczynając od 9−tki?
Bo jak zacznę od zera, to wtedy wychodzi jak trzeba, ale jakbym się uparł, że chce najpierw się
9−tką zająć?
26 mar 12:52
salamandra: @f123: 1152
26 mar 12:53
26 mar 12:53
salamandra: czyli najpierw musze wybrać dla zer
26 mar 12:54
Jerzy:
Tak, obsadzasz 4 miejsca ( bez pierwszego ) dwoma 0 , potem 9 na trzech pozostałych i potem 8*8
26 mar 12:55
salamandra: dzięki
26 mar 12:56
Jerzy:
Jakbyś się uparł zaczynając od 9 , to rozpisujesz wszystkie przypadki i potem odejmujesz te,
kiedy 0 stoi na poczatku l ub dwa zera stoją na poczatku
26 mar 12:57
salamandra: nie no, to głupota jednak brnąć w to, czyli reasumując tam gdzie jest jakiś "haczyk", tj. gdy w
przypadku zera− nie może ono stać na pierwszym miejscu, to lepiej się zająć właśnie tym
"haczykiem"?
26 mar 12:58
Jerzy:
Tak, dużo łatwiej.
26 mar 13:04
wredulus_pospolitus:
salamandra −−− tak jak wczoraj robiliśmy −−− 'rozbijasz na przypadki'
1) cyfra '9' jest jako pierwsza .... jedziemy z resztą
2) cyfra '9' nie jest jako pierwsza ... jedziemy z resztą
26 mar 13:17
Jerzy:
@Bleee , chyba jednak 12:53 znacznie prościej
26 mar 13:18
wredulus_pospolitus:
Jerzy −−− oczywiście −−− prościej jest najpierw wybrać miejsc dla '0' później zaczynać '9' i
całą resztę.
26 mar 13:20
salamandra: specjalnie w treści najpierw wspomnieli o 9−tce, żeby ją rozpatrywać jako pierwszą!
26 mar 13:22
Mila:
A={0,9}, B={1,2,3,4,5,6,7,8}
900XX lub X009X, X∊B
| | | | | | | |
*82+ 8* | * | *8= | *82*(1+2)=64*18 |
| | | | |
26 mar 16:26