prawdopodobieństwo
salamandra: https://matematykaszkolna.pl/strona/4451.html
Wytłumaczyłby mi ktoś skąd tam symbol Newtona w tym P(A|B
1)?
Ja to chciałem zrobić tak, że
1) wylosowałem białą z pierwszej, więc
| | 3 | |
prawdopodobieństwo wylosowania białej z pierwszej urny wynosi |
| |
| | 8 | |
−do drugiej urny wrzucam trzy białe, więc jest ich 10. Prawdopodobieństwo wyciągnięcia dwóch
| | 10 | | 9 | |
białych z drugiej urny wynosi |
| * |
| |
| | 12 | | 11 | |
2) wylosowałem czarną z pierwszej, więc
| | 5 | |
prawdopodobieństwo wylosowania czarnej z pierwszej urny wynosi |
| |
| | 8 | |
−do drugiej urny wrzucam trzy czarne, więc mam ich 5. Prawdopodobieństwo wyciągnięcia dwóch
| | 7 | | 6 | |
białych wynowi |
| * |
| |
| | 12 | | 11 | |
26 mar 11:41
Maciess: Dobrze chciałeś zrobić, intuicja naprowadziła cię na tzw drzewko
26 mar 11:48
Jerzy:
| |
− wybieramy dwie białe spośród 10 |
| |
| |
− wybieramy dwie kule sposród 12 |
| |
26 mar 11:49
Jerzy:
Twoje obliczania ( bez symboli Newtona ) są również poprawne.
26 mar 11:50
salamandra: Aha

dzięki
rozumiem też, że w przypadku tego zadania, kule białe są NIErozróżnialne?
26 mar 11:53
Maciess: Pewnie chodzi ci o to, że przywykłeś, że P(A|B) jest wyliczane ze wzoru i nie mozesz sie go
doszukać.
Tak jak Jerzy napisał, to jest to samo co ty robiłeś tylko w jednym działaniu. Zobacz, że
w rozwiązaniu te sytuacje są domnażane przez P(B1/2), bo taka jest szasa, że dana sytuacja
zaistnieje.
26 mar 11:54
Jerzy:
We wszystkich tego typu zadaniach kule są rozróżnialne ( tak, jakby były ponumerowane)
26 mar 11:54
Maciess: Tak, są nierozróżnialne.
26 mar 11:55
Maciess: W obrębie koloru chyba możemy mówić, ze sa nierozróżnialne? Czy się myle?
26 mar 11:56
Jerzy:
Ostatni wzór, to wzór na prawdopodobieństwo calkowite.
26 mar 11:56
salamandra: to skoro są rozróżnialne to dlaczego korzystamy z symbolu Newtona, w tym momencie jakby
nieważne było dla nas czy wyciągniemy kule białą o numerze 1 i 2, czy 2,1

@Maciess, szczerze mówiąc nie szukałem tu żadnego wzoru, jakoś na logikę to próbowałem

dopiero wczoraj dzięki uprzejmości
wredulusa trochę ogarnąłem temat
26 mar 11:57
f123: @Maciess tak, w tym zadania mamy tylko kolor bialy oraz czarny, takze kule w tym samym kolorze
sa nierozroznialne
26 mar 11:57
f123: @salamandra sa nierozroznialne w tym samym kolorze
26 mar 11:58
Jerzy:
W ramach koloru też traktujemy kule jako rozróżnialne ( choć gdyby je wszystkie wyjąć z urny,
to niczym by się nie różniły)
26 mar 11:58
salamandra: właśnie o to mi chodziło, że w obrębie koloru są nierozróżnialne w tym przypadku
26 mar 11:58
Jerzy:
11:57 Bo spośród 10 róznych białaych kul losujemy dwie dowolne. Sa to kombinacje ( kolejność
losowania jest dowolna)
Natomiast w Twoim sposobie: 10/12 * 9/11 uwzględniamy kolejność.
26 mar 12:00
salamandra: | | | |
czyli w przypadku | przypadek nr.1 i nr.2 jest liczony jako jeden? nie ma nr.2 i nr.1 |
| | |
jako oddzielny?
26 mar 12:02
Jerzy:
W obrębie koloru są rozróżnialne
10/12 * 9/11 oznacza,że na pierwszym miejscu losujesz np. kulę z nr 10 , a za drugim już jedną
z pozostałych 9
26 mar 12:02
Maciess: @Jerzy czyli chodzi ci o to, ze w modelu salamandry traktujemy je jako rozróżnialne, tak?
26 mar 12:05
Jerzy:
W urnie jest 5 białych i 2 czrne. Oblicz prawd. wylosowania kul różnych kolorów.
26 mar 12:05
salamandra: losujemy dwie?
26 mar 12:06
26 mar 12:08
Jerzy:
| | | |
W każdym modelu, w tym: | , losujemy kombinacje dwóch białych kul, np: |
| | |
(1,5)(4,9)(4,5) ....... , przy czym kolejność jest nieistotna.
26 mar 12:08
salamandra: |Ω|=7*6=42
|A|=5*2=10
26 mar 12:11
Jerzy:
Popatrz teraz na to co napisał f123 ( w tym rozwiazaniu nie uwzględniamy kolejności) ,ale:
P(A) = 5/7*2/6 + 2/7*5/6 kolejność jest uwzględniona ( BC + CB)
Sprawdź,że w obu przypadkach jest ten sam.
26 mar 12:12
Jerzy:
A widzisz. Jeśli nie obchodzi nas kolejność, to Newton ( kombinacje ) , jeśli obchodzi to
reguła mnożenia.
26 mar 12:13
salamandra: | | 10 | |
Tylko, że coś źle zrobiłem, bo powinno wyjść |
| |
| | 21 | |
26 mar 12:14
f123: bo moc zbioru omega to 21
26 mar 12:15
salamandra: W Waszym tak, a ja chciałem na zasadzie, że pierwszą mogę na 7 sposobów, a drugą już na 6, bo
jedną zabrałem, to jest źle?
26 mar 12:16
Jerzy:
12:11 oczywiście źle. Kolejność BC i CB , to dwa różne przypadki.
U ciebie jest tylko BC !
26 mar 12:16
salamandra: czyli |A| jeszcze *2 i będzie dobrze?
26 mar 12:16
Jerzy:
@salamandra, licząć |Ω| = 7*6 zakładsz ,ze kolejność jest istotna:
BC = 5/7*2/6
CB = 2/7*5/6
P(A) = 5/7*2/6 + 2/7*5/6 = 20/42 = 10/21
26 mar 12:18
f123: @salamandra powiedz czego nie rozumiesz?
26 mar 12:19
salamandra: Już rozumiem, zapomniałem o tym, żeby jeszcze przestawić kolejność BC i CB

dzieki
26 mar 12:22
Jerzy:
12:05 ... chcialem, abyś zrozumiał,ze w obu sposobach rozwiązania wynik będzie ten sam,
ale jak z góry załozysz,że kolejność jest istotna , to trzymaj się tego do końca, czyli
rozróżniasz zdarzenia: BC i CB. W przypdku kombinacji BC i CB to jedno zdarzenie.
26 mar 12:22
salamandra: Bardziej mi podchodzi jednak rozpatrywanie kolejności, co widać po moich rozwiązaniach, ale
rozumiem, co miałeś na myśli, dzięki raz jeszcze
26 mar 12:26