Próbuję to zrozumieć ale naprawdę nie idzie
Bunci: Ile jest liczb dziesięciocyfrowych, w zapisie których występuje dokładnie 1 cyfra parzysta?
26 mar 09:55
ite: Skoro cyfra parzysta jest tylko jedna, to jakie są pozostałe cyfry?
26 mar 09:58
Bunci: No nieparzyste, liczę tym śmiesznym kreskowym sposobem, wstawiając w każde miejsce ile jest
możliwości, ale nie zgadza się to z podanymi przez nauczycielkę wariantami odpowiedzi
26 mar 10:00
PW: A odrzuciłeś ciągi, w tórych pierwszym elementem jest '0'?
26 mar 10:01
Bunci: A no tak, wybaczcie tak głupi błąd, wszystko jasne, dzięki i zamykam!
26 mar 10:03
ite: Trzeba przeanalizować dwa przypadki:
kiedy wybrana cyfra parzysta jest różna od zera i może stać na każdym z 10 miejsc
oraz kiedy jest zerem i może być tylko na dziewięciu.
Uwzględniłeś to ?
26 mar 10:03
Bunci: Właśnie gdy ktoś wyżej wspomniał o zerze zorientowałem się o tym drugim wariancie
26 mar 10:05
Jerzy:
5*10*59 − 59 = 49*59
26 mar 10:27
salamandra: Jerzy rozpisałbyś swój zapis? bo nie rozumiem tego odejmowania u Ciebie.
Ja to widzę tak:
1) parzysta na początku
parzystą wybieramy na 4 sposoby (2,4,6,8)
nieparzystą wybieramy na 9 pozostałych miejsc spośród pięciu (1,3,5,7,9)
4*59
2) parzysta na pozostałych miejscach
nieparzystą na początku wybieramy na 5 sposobów
pozostałe 8 nieparzystych wybieramy na 5
8 sposobów
parzystą na 5 sposobów (0,2,4,6,8)
i wszystko mnożymy jeszcze *9, bo parzysta może stać na dziewięciu różnych miejscach
lub inaczej:
2.1) nieparzysta na początku
| | | |
2.2) dla parzystej wybieramy 9 miejsc na | sposobów = 9 |
| | |
2.3.) nieparzystą na początku wybieramy na 5 sposobów, na pozostałych miejscach 5
8, parzystą
na 5.
Sumujemy pierwszy i drugi przypadek:
4*5
9+5
10*9=5
9(4+9*5)=5
9*49
26 mar 10:53
Jerzy:
Wybieramy jedną z 5 parzystych i umieszczamy na jednym z 10 miejsc: 5*10
Na pozostałych 9 miejscach umieszczamy dowolną z 5 nieparzystych: 59
Razem: 5*10*59
Teraz odejmujemy przypadki, gdzie 0 stoi na pierwszym miejscu: 59
26 mar 11:00
salamandra: rozumiem, dzięki
26 mar 11:03