matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wzory
Amelia:
Witam, Polecenie:wyprowadź wzór na t oraz i z następujących wzorów: 1) FV=PV(1+i)
t
2)FV=PV(1−i)
−t
i(m)
3)FV=PV(1+
)
tm
m
i(m)
4)FV=PV(1−
)
−tm
m
5)PV=FVe
−tδ
Jestem zupełnie zielona w tym temacie.
26 mar 09:17
ite:
1/ podziel stronami przez PV i spróbuj zlogarytmować stronami
26 mar 09:43
:
FV
= (1+i)
t
PV
F
log
=tlog(1+i)
P
logF − logP
t =
log(1+i)
26 mar 09:52
ite:
no i się udało
26 mar 09:53
:
podobnie 5) tylko logarytm naturalny zastosuj
P
ln
= −tδ
F
lnF − lnP
t =
δ
26 mar 09:54
ite:
oczywiście zielonej
Amelii
26 mar 09:54
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick