matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Objętość
Michu :
Czy objętość prostopadłościanu o wymiarach 5+
√
2
, 3+
√
2
, 17−8
√
2
jest liczba wymierna odpowiedz uzasadnij
25 mar 23:56
matmax:
(5 +
√
2
) x (3 +
√
2
) = 17 + 8
√
2
(17 + 8
√
2
)(17 − 8
√
2
) = 17
2
− (8
√
2
)
2
= 289 − 128 = 161
25 mar 23:59