Oblicz granicę
czarniecki: | | √n2+3−n | |
Oblicz granicę lim n→+∞ |
| |
| | √n2+4−n | |
Jak to rozdzieliłem, to mianownik wyszedł 0 i licznik wyszedł 0. Co z tym
25 mar 23:36
matmax: Wyjmij n spod pierwiastka w liczniku i mianowniku a nastepnie wylacz n przed nawias w liczniku
i mianowniku. Granica tego ciagu powinna byc rowna 1
25 mar 23:53
czarniecki: Jak wyłączę n, to wychodzi 0/0 przecież
26 mar 00:01
26 mar 00:05
matmax: | | −1 | |
Jak wylaczasz? Wszystko n sie skroci, zostanie |
| |
| | −1 | |
26 mar 00:05
matmax: a to wolne 'n' nie jest pod pierwiastkiem?
26 mar 00:06
czarniecki: Nie, przecież widać
26 mar 00:17
WhiskeyTaster: Kolega matmax to chyba w innym świecie żyje.
| | 3 | |
Licznik: n(√1 + |
| − 1) |
| | n2 | |
| | 4 | |
Mianownik: n(√1 + |
| − 1) |
| | n2 | |
| | 3 | |
Czarnecki, pomijając sposób, to źle wyłączasz. Powinieneś mieć |
| i analogicznie |
| | n2 | |
| | 4 | |
|
| , bo wyłączasz pod pierwiastkiem n2 i dopiero wtedy n ląduje przed pierwiastek. |
| | n2 | |
Generalnie spróbuj przez sprzężenie pierwiastków.
26 mar 00:31
Szkolniak: | √n2+3−n | | (√n2+3−n)(√n2+3+n) | |
| = |
| = |
| √n2+4−n | | (√n2+4−n)(√n2+3+n) | |
| | (√n2+3−n)(√n2+3+n) | | 3 | |
= |
| = |
| = |
| | √n2+4−n | | (√n2+4−n)(√n2+3+n) | |
może coś z tym?
26 mar 00:35
WhiskeyTaster: Szkolniak, wciąż za mało. Spróbuj jeszcze rozwinąć √n2+4 − n
26 mar 00:38
Szkolniak: 'brakuje' jednego n do tego o czym wspomniałeś
WhiskeyTaster, czyli bierzemy jedno 'n' z
drugiego czynnika:
| | 1 | | 1 | |
...=3* |
| * |
| =... |
| | n(√n2+4−n) | | | |
26 mar 00:47
Des: Spróbuj tak:
| √n2+3−n | | √n2+4−n | | √n2+3−n | |
| * |
| * |
| = ... |
| √n2+4−n | | √n2+4−n | | √n2+3−n | |
26 mar 00:51
Des: Tam + przed n
26 mar 00:55
czarniecki: Czyli w końcu jak, bo już nie ogarniam? Może to ktoś policzyć do końca?
26 mar 01:05
Szkolniak: | | 3 | |
Mi wyszło |
| , masz odpowiedź do tej granicy? |
| | 4 | |
26 mar 01:06
WhiskeyTaster: Szkolniak, tak jak Des podał, o to chodziło. Ideą tego jest to, by pozbyć się symbolu
nieoznaczonego. Gdyby zostawić to, co napisałeś o 00:35, to mielibyśmy w mianowniku coś dążące
do 0 * coś dążące do nieskończoności. A pomysł z 00:47 to nie wiem, do czego dążył
| | 3 | |
I tak, liczyłem w głowie i o ile się nie mylę, to będą |
| |
| | 4 | |
26 mar 04:47
Szkolniak: | | 3 | |
Jeśli |
| to poprawna odpowiedź to pomysł z 00:47 był poprawny  ponieważ potem idealnie |
| | 4 | |
się skracało 'n'
26 mar 05:58
czarniecki: 3/4, to dobry wynik
26 mar 11:58