Wielomian
ZKS:
Znajdź resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = x3 + 8 wiedząc, że reszta z
dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian V(x) = x + 2 wynosi 5 oraz reszta z dzielenia
wielomianu W(x) przez wielomian Q(x) = x2 + 2x + 4 wynosi 8.
25 mar 21:30
Eta:
Hej
ZKS 
A może : Q(x)=x
2−2x+4 ?
25 mar 21:33
ZKS:
Cześć
Eta.

Oczywiście jak piszesz, chochlik mi się wdarł.
25 mar 21:36
ZKS:
Prośba o usunięcie wpisu.
25 mar 22:00
ZKS:
Dziękuję.
25 mar 22:09
Szkolniak: Czy ta reszta będzie co najwyżej drugiego stopnia?
25 mar 22:15
Mila:
Eta poprawiła treść, szkoda usuwać
25 mar 22:24
ZKS:
Tak, reszta będzie co najwyżej drugiego stopnia.
27 mar 15:25
Saizou :
W(−2)=0
W(1−i√3)=0
W(1+i√3)=0
i już z górki xd
27 mar 17:37
ZKS:
Hehe. Bez zespolonych jest pomysł?
27 mar 17:39
Eta:
27 mar 17:43
Saizou :
W(x)=K(x)(x
3+8)+R(x)
W(x)=K(x)(x+2)(x
2−2x+4)+R(x)
R(x) jest wielomianem co najwyżej 2 stopnia.
R(x)=(x+2)(ax+b)+5
R(x)=c(x
2−2x+4)+8
(x+2)(ax+b)+5=c(x
2−2x+4)+8
ax
2+(b+2a)x+2b+5=cx
2−2cx+4c+8
a=c
b+2a=−2c
2b+5=4c+8
i trzeba policzyć
27 mar 17:51
ZKS:
Coś pomieszałeś.
27 mar 17:52
ZKS:
Przepraszam. tak jest

.

Źle spojrzałem.
27 mar 17:59
Saizou :
27 mar 18:01