Zadanie
Piotreek: Mam takie pytanie pewnie dla niektórych banalne ale niestety nie potrafię zrozumieć dlaczego
tak jest a konkretnie chodzi mi o to w jaki sposób pochodna z l
2*h jest równa na l
2
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=78913
Dzięki za pomoc
25 mar 20:24
ZKS:
Zgodnie ze wzorem:
[xn]' = nxn − 1.
25 mar 20:32
Szkolniak: V(h)=I2*h, 'I2' to stała, ty liczysz pochodną po 'h'
(c*f(x))'=c*f'(x), gdzie c to stała, stąd V'(h)=I2*(h)'=I2*1=I2
25 mar 20:33
: jeżeli liczysz względem "h" to tak jak (ax)' =a
tutaj a =l2
25 mar 20:34
Piotreek: To juz wszystko jasne dziekuje bardzo
25 mar 21:03