prawdopodobieństwo
Patryk: Z pojemnika zawierającego 10 kul białych i 6 czarnych losujemy jedna kule i wkładam zamiast
niej jedną kule czarną. Oblicz prawdopodobieństwo tego że jeżeli teraz wylosujemy z pojemnika
dwie kule to obie wylosowane kule będą białe.
Ja to sobie rozrysowałem za pomocą drzewka i policzyłem, ale nie jestem pewien czy dobrze:
| 5 | | 2 | | 3 | | 2 | |
| * |
| + |
| * |
| = ...... |
| 8 | | 9 | | 8 | | 10 | |
gdzie:
| 5 | |
| − prawdop. wylosowanie kuli białej |
| 8 | |
| | 3 | |
|
| − prawdop. wylosowanie czarnej |
| | 8 | |
Dobrze zrobiłem?
25 mar 20:23
Mila:

Dopisz na gałązkach prawd.
| | 10 | | 9*8 | | 6 | | 10*9 | |
P(BB)= |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 16 | | 16*15 | | 16 | | 16*15 | |
25 mar 20:50
Piotreek: |Ω|=16
1.losujemy pierwszy raz:
jest 10 kul bialych ⇒ 10/16
jest 6 kul czarnych ⇒ 6/10
2. a) jesli wylosowaliśmy kule biala mamy 9 bialych 7 czarnych
losujejemy 2 raz... prawdopodobieństwo wylosowania kuli bialej wynosi 9/16
b) jesli wylosowaliśmy kule czarna mamy 10 bialych 6 czarnych
losujejemy 2 raz... prawdopodobieństwo wylosowania kuli bialej wynosi 10/16
3. a) losujejemy 3 raz... prawdopodobieństwo wylosowania kuli bialej wynosi 8/15
b) losujejemy 3 raz... prawdopodobieństwo wylosowania kuli bialej wynosi 9/16
P(A)= 8/15*9/16*10/16 + 9/15*10/16*6/16=21/64
25 mar 20:55
Patryk: Ok wiem w czym rzecz tylko skąd miałem wiedzieć jak są losowane te dwie kulę

czy osobno czy
dwie na raz
25 mar 21:41
Mila:
W tym przypadku to wszystko jedno. Wynik będzie ten sam.
25 mar 21:42
Patryk: A dobrze.... ja złe prawdop. na białe napisalem Dzięki za poprawkę
25 mar 21:47