Wykaż, że
michu: 20202 −20192+20182−20172 + ... + 42 − 32 + 22 − 1 > 2020*1010
Jakieś pomysły? Myślałem, żeby obliczyć jakieś q ale nie wychodzi mi.
25 mar 19:23
AHQ: Spróbuje tak :
(20202−2019)+(2018−20172)+...+(42−32)+(22−12)
Rozłóż ze wzoru skróconego mnożenia w nawiasach i popatrz co wyjdzie
25 mar 19:29
ABC:
20202−20192=(2020−2019)(2020+2019)=2020+2019
20182−20172=(2018−2017)(2018+2017)=2018+2017
i tak dalej...
czyli będziesz mnożył 2020*1010,5 czyli masz więcej
25 mar 19:30
;): Zauważ, że:
2020
2 − 2019*2 + 2018
2 − 2017
2 + ... + 2
2 − 1 > 2020 * 1010
L = (2020 − 2019)(2020 + 2019) + ... + (2 − 1)(2 + 1) = 4039 + 4035 + ... + 7 + 3 =
| 4039 + 3 | |
| * 1010 = 2021 * 1010. |
| 2 | |
25 mar 19:31
AHQ: (2020
2−2019
2)+(2018
2−2017
2)+...+(4
2−3
2)+(2
2−1
2) poprawka bo nie umiem pisać
25 mar 19:33