Zadanie logiczne
Zakręcooona:3: Szejk Tarik stwierdził na początku roku, iż zwolni swego wezyra, jeśli średnia ilość
wydobywanych
baryłek ropy będzie niższa niż 1000. Pod koniec
roku wezyr przedstawił szejkowi tabelę zawierającą przedziały ilości wydobywanych baryłek
„czarnego złota” oraz odpowiednie liczebności szybów:
Baryłki [0; 250) [250; 500) [500; 750) [750; 1000) [1000; 1250]
Szyby 4 9 25 41 31
Czy szejk powinien zwolnić swego wezyra?
25 mar 19:22
f123: Nie.
25 mar 19:23
Zakręcooona:3: A skąd to wiesz? Możesz podać jakiś wyjaśnienie?
25 mar 19:24
f123: Pomylilem sie w obliczeniach, policz srednia ilosc wydobytych barylek
25 mar 19:37
ABC:
powinien go zwolnić bo nawet w najkorzystniejszym układzie dla wezyra, którego on nie uzyska
bo górne końce przedziałów otwarte masz:
250*4+500*9+750*25+1000*41+1250*31=1000+4500+18750+41000+38750=104000 a szybów jest 110, czyli
średnia poniżej 1000
25 mar 19:44
wredulus_pospolitus:
Tak ... musi go wywalić na zbity pysk.
f123 −−− nie średnią (bo nie wiesz ile maksymalnie).
Zakręcona3 −−− zauważ, że
4+9 + 25 = 38 szybów wydobyło mniej niż 750 baryłek/szyb
natomiast tylko 31 szybów wydobyło ponad 1'000 baryłek, ale nie więcej jak 1250 baryłek/szyb
Związku z tym ... z tych (w sumie) 69 szybów nie było w sumie 69*1'000 = 69'000 baryłek.
Pozostałe 41 szybów nie wydobyło ponad 1'000/szyb ... więc ich wydobycie nie przekracza 41'000
baryłek
W efekcie −−− na pewno wydobyto w sumie mniej niż 110'000 baryłek, czyli mniej niż 1'000/szyb
25 mar 19:46
Zakręcooona:3: wredulus
pospolitus: Dziękuję Ci baardzo!

Załapałam o co chodzi i analogicznie
zrobiłam kolejne zadanie
25 mar 20:45