Równanie
;): Rozwiąż równanie:
| 4x | | 7x | |
| − |
| = 1. |
| x2−4x+1 | | x2+x+1 | |
25 mar 19:14
ite: 1/ wyznacz dziedzinę
2/ sprowadź wszystkie wyrażenia do wspólnego mianownika
3/ przyrównaj do zera
25 mar 19:43
;): Dziedzina:
x2 − 4x + 1 ≠ 0
x2 − 4x + 4 − 3 ≠ 0
(x − 2 + √3)(x − 2 − √3) ≠ 0 ⇒ D = R \ {2 ± √3}.
4x(x2 + x + 1) − 7x(x2 − 4x + 1) = (x2 − 4x + 1)(x2 + x + 1)
Chyba w porządku?
25 mar 19:52
Szkolniak: Tak
25 mar 19:54
;): Popróbuję. Dzięki.
25 mar 19:56
Mila:
Podpowiedź:
| | 4 | | 7 | |
x*( |
| − |
| )=1 |
| | x2−4x+1 | | x2+x+1 | |
Teraz wspólny mianownik i redukcja w liczniku,
dalej sam
25 mar 19:58
ZKS:
Spróbuj może w ten sposób.
| 4x | | 7x | |
| − |
| = 1 |
| x2 − 4x + 1 | | x2 + x + 1 | |
| | 3 | |
Dla ułatwienia zapisu niech t = x2 − |
| x + 1, wtedy |
| | 2 | |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
4x(t + |
| x) − 7x(t − |
| x) = (t − |
| x)(t + |
| x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 35 | | 25 | |
4xt + 10x2 − 7xt + |
| x2 = t2 − |
| x2 |
| | 2 | | 4 | |
| | 9 | |
t2 + 3xt + |
| x2 − 36x2 = 0 |
| | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
(x2 − |
| x + 1 + |
| x)2 − (6x)2 = 0 |
| | 2 | | 2 | |
(x
2 − 6x + 1)(x
2 + 6x + 1) = 0.
Dalej już prosto.
25 mar 20:03
;): Dobrze Mila.
25 mar 20:06
;): Ciekawy sposób.
25 mar 20:07
;): Wyszły mi 4 rozwiązania.
x=3±2√2 ∨ x=−3±2√2
Dzięki wielkie.
25 mar 20:12
ZKS:
Cześć
Mila.
25 mar 20:19
Mila:
Witam miło

Cóż porabiasz teraz? Jak Ci się wiedzie?
25 mar 20:54
ZKS:
Od ostatniej naszej rozmowy budowa mi się zmieniła. Pracuję dalej w tej samej firmie, a w
niedalekiej przyszłości będę się starał o uprawnienia budowlane. Zastanawiam się nad kupnem
mieszkania, a budowaniem domu, jeszcze trochę czasu mam, więc nie chcę się z tym zbytnio
śpieszyć.
Co tam u Ciebie Milu słychać? Zdrówko dopisuje w tym złym czasie?
25 mar 21:02
ZKS:
Dobrze, że z Twoim zdrowiem w porządku. Cieszy mnie ten fakt.
Rzeczywiście trochę nieciekawa sytuacja z Twoim synem. Miał już jakiś przypadek z wirusem?
Bądź dobrej myśli, na pewno wszystko będzie w porządku.
Na razie odpukać żaden most przy którym robiłem się nie zawalił i mam nadzieję, że tak już
pozostanie.
25 mar 21:30
Mila:
Z wirusem nie miał przypadku na szczęście, przynajmniej nie wiedział o tym.Zdrowy jest.
Gdzie budujesz te mosty? W Polsce, czy dalej?
25 mar 21:40
ZKS:
Bardzo dobrze jak nie miał styczności i oby tak już zostało.
W Polsce. Za granicę, aby wyruszyć musiałbym mieć opanowany język techniczny w małym paluszku,
jednak dodatkowo tutaj mam rodzinę, więc narazie zostanę w Ojczyźnie, chyba, że byłbym do tego
zmuszony, aby opuścić kraj.
25 mar 21:52
Mila:
Jeszcze raz, życzę powodzenia w życiu osobistym i zawodowym
25 mar 22:28