Trójkąt wpisany w okrąg. Dowodzenie
Mikołaj: Matura Rozszerzenie.
Trójkąt równoboczny ABC jest wpisany w okrąg. Cięciwa CD tego okręgu przecina bok AB w punkcie
E. Uzasadnij, że |CD|=|AD| + |BD|
25 mar 17:50
25 mar 18:56
Eta:

ΔADB≡ΔBCM z cechy (bkb)
to |AD|=|CM| i |BD|=|DM|
zatem:
|CD| =|CM|+|DM|
|CD|=|AD|+|BD|
==============
25 mar 19:46
Eta:
@
a7
Nie dasz się wykazać Innym
poprzez to ciągłe wklejanie linków


( dla mnie to jest denerwujące
25 mar 19:49
a7: nie ma problemu− może będę wklejać linki po min 5h od pojawienia się postu OK?
25 mar 23:17
Eta:
Na naszym forum mamy taką zasadę,że nie korzystamy z linków konkurencji
25 mar 23:19