planimetria
salamandra: Udowodnij, że w trójkącie prostokątnym suma przyprostokątnych równa jest sumie średnic okręgów
opisanego na tym trójkącie i wpisanego w ten trójkąt.
2r=a+b−c
2R=c
a+b−c+c=a+b
a+b=a+b
może być? bo w książce mam troche inne rozwiązanie
25 mar 15:56
Eta:

|AB|=2R⇒ a+b−2r=2R
a+b=2R+2r
i po ptokach
25 mar 15:59
Eta:
U Ciebie:
2r=a+b−c i c=2R
2r=a+b−2R
a+b=2r+2R
25 mar 16:00
salamandra: czyli mam ok czy nie w końcu
25 mar 16:01
Eta:
Nie
bo napisałeś a+b= a+b

i co z tego?
25 mar 16:02
salamandra: Wiec równość się zgadza.
a i b to przyprostokatne,
Średnia okręgu opisanego=2R=c
Wpisanego: a+b−c
Wiec a+b=c+a+b−c
a+b=a+b
25 mar 16:05
Eta:
Taki "koślawy " ten Twój dowód
25 mar 16:08
Szkolniak: Też bym chyba to udowodnił jak
salamandra
Dopisałbym jeszcze ze L=P, cnw. i tyle
25 mar 16:17
Eta:
Dopisać należało jeszcze komentarz
Po przekształceniach równoważnych ....L=P
zatem a+b=2r+2R
25 mar 16:19
Mila:
Trzeba rozwiązać tak, jak podała Eta. I zapamiętać.
25 mar 17:32
salamandra: Czyli podanie ogólnego wzoru nie przejdzie? Trzeba go udowodnić dodatkowo?
25 mar 17:34
an:

AE=EF Trzeba zrozumieć i zapamiętać na całe życie, jw jeżeli uważacie, że to potrzebne
tylko na maturę, to jak skończą się restrykcje związane koronawirusem wyjdźcie na ulice
i żądajcie usunięcia matematyki jako przedmiotu obowiązkowego ze szkół, po prostu szkoda
waszego czasu i pieniędzy z naszych podatków.
25 mar 18:09
salamandra: @an, ja rozumiem skąd to wynika, ale skoro istnieje już gotowy wzór na te promienie, to zadałem
pytanie czy można po prostu się na nie powołać, niż je poniekąd jeszcze wyprowadzać w zadaniu.
25 mar 18:17
Mila:
salamandra, trzeba rozumieć problem, wzór to sprawa drugorzędna.
Wszystkich wzorów nie zapamiętasz, a znając własności figur rozwiążesz zadanie.
25 mar 18:27
salamandra: Wiem

ale w tym przypadku wydawało mi się zasadne powołanie na te dwa wzory

Co do tego co @an zrobił, to w 1−szym przypadku chyba AE=AF, a nie EF?
25 mar 18:39
Mila:
Tak, to pomyłka.
|AE|=|AF| − punkty styczności okręgu wpisanego w kąt są jednakowo odległe od wierzchołka kąta.
25 mar 18:49
an: >>chyba AE=AF, a nie EF<< nie chyba, a oczywiście
25 mar 19:55