asymptoty
Ola: Jak wygląda taka funkcja:
25 mar 15:51
25 mar 15:53
Jerzy:
Bardzo ładnie wygląda.
25 mar 15:54
janek191:
Pewnie Ci chodzi o wykres tej funkcji?
25 mar 15:56
Ola: W15:53 o i o to mi właśnie chodziło
25 mar 16:02
Ola: można to bezkarnie podzielić przez x≠0
25 mar 16:03
Ola: @janek wykres i asymptoty
25 mar 16:04
Jerzy:
Zacznij od dziedziny.
25 mar 16:14
Ola: dziedzine juz mam
teraz asymptoty
czy musze liczyc ±
∞
25 mar 16:17
Ola: 0 nie należy a wolphram rysuje przez zero

jest jedna pionowa x = 3 i ukośna
25 mar 16:19
Mila:
25 mar 16:35
Mila:
Zapomniałam 0 "4" przy x2.
25 mar 16:38
Ola: czyli jest taki "dziubek" tylko bez wierzchołka "0"
25 mar 16:42
Mila:
Tak.
25 mar 16:43
Ola: a czemu nie liczy się granic z całej funkcji
25 mar 16:45
Ola:
ale nie trzeba by zbadać z lewej i z prawej
25 mar 16:47
Ola: tak przy x = 3
| | 4x3 | | 108 | |
lim→3− |
| = |
| →−∞ |
| | x2−3x | | 0− | |
| | 4x3 | | 108 | |
lim→3+ |
| = |
| →∞ |
| | x2−3x | | 0+ | |
25 mar 16:50
Ola: proszę też o odp. na pyt. @ 16:17
25 mar 16:52
Mila:
W liczniku będziesz miała : 4*0=0
Skąd tam masz ∞ w mianowniku?
Liczysz granicę po zał. x≠0 i po uproszczeniu.
Wtedy nie ma potrzeby liczenia granic dwustronnych, bo nie masz w mianowniku zera.
25 mar 16:54
Mila:
Możesz policzyć granice w ±∞, ale nie ma poziomych asymptot,
jest :
pionowa x=3
i ukośna:
y=4x+12
25 mar 17:01
Ola: "Skąd tam masz ∞ w mianowniku?" bo podzieliłam licznik i mianownik przez x3
dz
25 mar 17:08
Ola: to jak nazwać to "coś" w zerze

nieciągłośc
25 mar 17:09
Jerzy:
Dla x = 0 ta funkcja nie istnieje.
25 mar 17:28