Macierze - wzór
qwerty: XA + B = XC
Moje pytanie czy można to zrobić tak:
XA − XC = −B
X(A − C) = −B
X = −B(A − C)
X = B(A + C)
25 mar 15:16
wredulus_pospolitus:
Wyjaśnij przejście:
X(A−C) = −B do X = −B(A−C)
oraz przejście
−B(A−C) do B(A+C)
25 mar 15:19
wredulus_pospolitus:
na jakiej podstawie
25 mar 15:20
qwerty: Odwrotność
25 mar 15:20
wredulus_pospolitus:
'odwrotność' czego
25 mar 15:20
qwerty: macierzy
25 mar 15:21
wredulus_pospolitus:
czyli
A*(B−C) = D ⇔ A = D*(B−C) bo 'odwrotność'

weźmy macierze wymiaru 1x1 (czyli liczby)
x*(4 − 1) = 3 ⇔ x = 3*(4 − 1)

Interesujące
25 mar 15:22
qwerty: Wystarczyło napisać, że nie
25 mar 15:25
qwerty: Czyli jak Pani/Pan proponuje to przekształcić?
25 mar 15:28
wredulus_pospolitus:
XA + B = XC −−−> XA − XC = −B −−−> X(A−C) = −B −−−> X = −B*(A−C)−1
podejrzewam, że macierze A,B,C są dane ... wykonujesz działania w celu wyznaczenia prawej
strony równania
25 mar 15:33
qwerty: Przepraszam mój błąd, na kartce mam zapisane (−1)
25 mar 15:34
wredulus_pospolitus:
no to miałeś/−aś to przejście prawidłowo ... ale to ostatnie ... lepiej już nic nie kombinować
tam
25 mar 15:36
qwerty: Dziękuję
25 mar 15:38