ciągi
Patryk: Który wyraz ciągu (an) określonego wzorem an=n3−39n2+504n−150 jest równy jego dwunastemu
wyrazowi?
Wiem, jak to rozwiązać tzn. trzeba policzyć a12, przystawić do wzoru ogólnego i rozwiązać
równanie tylko nie mogę ogarnąć jednej rzeczy, autor w odpowiedziach z góry podaje, że 12 to
miejsce zerowe otrzymanego równania... Z czego to niby wynika, że jest to miejsce zerowe?
25 mar 15:01
wredulus_pospolitus:
a
12 = 2'010
więc dla wielomianu w(n) = a
n − 2010 zachodzi: w(12) = a
12 − 2010 = 0

Dlatego
25 mar 15:08
Patryk: Czyli to w sumie będzie schematyczna rzecz np. mamy jakiś wielomian W(x) i od tego wielomianu
odejmuję 5 i mam f(x) = W(x)−5 <−−−−−− i to oznacza, że jednym z pierwiastków funkcja f(x)
będzie 5?
25 mar 15:14
Patryk: Oczywiście wcześniej licząc, że dla jakiegoś x w funkcji W(x) wartość wyszła 5
25 mar 15:16
wredulus_pospolitus:
niee
mamy ciąg an dany jakimś wzorem
dla danego 'k' mamy:
ak = (powiedzmy) 5
to wtedy
W(n) = an − 5 będzie miał miejsce zerowe dla n = k
25 mar 15:17
wredulus_pospolitus:
dobrze rozumujesz, ale błędnie zapisujesz

inny przykład:
f(x) = x
2 + 7
f(1) = 1 + 7 = 8
więc funkcja:
g(x) = f(x) − 8 będzie miała miejsce zerowe dla x = 1
25 mar 15:18
Patryk: Ok rozumiem mniej więcej. Jeszcze drugie pytanie, to pytanie do drugiego zadania które robię.
Musze policzyć wartości dwóch zmiennych i są one w nawiasach i mam taką sytuację: (.1.)(.2.) =
219.
Czy muszę rozpatrywać po dwa przypadki dla par (1,219) i (3,73) np.
(1) = 1
(2) = 219
−−−−−−−−−−−−−−
(1) = 219
(2) = 1
Musze rozpatrywać takie dwa przypadki czy to wychodzi na jedno i to samo?
25 mar 15:26
wredulus_pospolitus:
Podaj pełną treść zadania bo nie rozumiem zapisu (.1.)(.2.)
25 mar 15:27
wredulus_pospolitus:
jeżeli zadanie jest typu:
wyznacz wszystkie pary liczb takie, że x*y = 219
to nie ... nie musisz rozpatrywać osobno warunku:
x = 1 i y = 219
x = 219 i y = 1
bo to jest 'ta sama para' liczb
25 mar 15:29
wredulus_pospolitus:
jeżeli jednak w zadaniu masz podane że te liczby tworzą jakiś ciąg (np. arytmetyczny) i za
zadanie masz wyznaczyć te ciągi bądź ich różnicę, to wtedy musisz je rozpatrzeć jako osobne
przypadki
25 mar 15:30
Patryk: Rozstrzygnij, czy istnieją takie dwa wyrazy ciągu an o wyrazie ogólnym an = n3 + 10n + 2010
które różnią się o 219
ak − am = 219
Po rozpisaniu wyszło mi (k−m)(k2+km+m2) = 219
I nie wiem czy wystarczy, że sprawdzę jeden przypadek dla par 1,219 i 3,73 czy muszę dla obydwu
nawiasów czyli tak jak rozpisałem powyżej...
25 mar 15:32
wredulus_pospolitus:
no to zauważ, że:
1) ciąg a
n jest ciągiem rosnącym

2) tak więc a
k − a
m = 219 ⇒ k > m
25 mar 15:34
wredulus_pospolitus:
ale nawet pomijając tą uwagę −−− nie musisz
25 mar 15:35
Patryk: Ok, dzięki za pomoc
25 mar 15:46
Mila:
1)
an=n3−39n2+504n−150
a12=2010
Jeśli f(n)=a(n) nie jest funkcją różnowartościową, to może dla n≠12 znajdziemy wyraz o
wartości
2010.
n3−39n2+504n−150 =2010
n3−39n2+504n−2160=0
2160=24*33*5
szukamy najpierw wśród : 2*5 i 3*5, 3*4 ( dzielą liczbę 2160 )
n=15
153−39*152+504*15−2160=0
a12=a15
Sprawdzamy czy nie ma jeszcze jednego wyrazu
Podziel :
(n3−39n2+504n−2160): (n−15)
25 mar 17:25