oblicz pole powierzchni bocznej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
nana: oblicz pole powierzchni bocznej i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wiedząc że
pole podstawy jest równe 100 cm2,a kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy a=30
stopni
25 mar 14:59
Jan: Podstawa to kwadrat ABCD, S to wierzchołek ostrosłupa, E to środek podstawy (miejsce przecięcia
się przekątnych kwadratu), F to środek boku CD. 'a' to krawędź podstawy, a = 10
Popatrz na trójkąt SEF. Jest to połowa trójkąta równobocznego, o boku równym 'w' ( w to
wysokość
ściany bocznej) 'w = FS'. Wysokość ostrosłupa (odc. SE) jest równy w/2, a zależność między tym
'w' i
krawędzią podstawy 'a' jest taka: a/2 = w*√3/2 (połówka trójkąta równobocznego). Stąd
w=a*√3/3
Pow.boczna = 4*a*w/2=2*a*w=2*a2*√3/3 = 200√3/3
Objętość = a2*(w/2)/3 = a2*w/6 = a3*√3/18 = 500*√3/9
(przepraszam, nie potrafię tutaj rysować)
26 mar 16:01
26 mar 16:05