optymalizacja
f123: Wyznacz dlugosc najkrotszego odcinka AB przechodzacego przez punkt C=(0,1), ktorego konce
naleza do wykresu funkcji y=x2.
25 mar 14:33
salamandra: (wydaje mi się), że musisz styczną wyznaczyć
25 mar 14:38
salamandra: masz odpowiedź w razie co? to spróbuję
25 mar 14:39
Jerzy:
Punkt należący do paraboli ma współrzędne A(x,x2)
Policz najmniejszą odległość punktów A i C
25 mar 14:39
f123: @salamandra nie mam odpowiedzi, wlasnie bede liczyc
25 mar 14:40
Jerzy:
Nie tak, źle przeczytałem.
25 mar 14:40
f123: @salamandra i jak wyszlo?
25 mar 14:43
f123: @Jerzy to masz inny pomysl?
25 mar 14:43
jc:
y=kx+1
y=x2
Przecięcie
x2−kx−1=0.
Interesuje nas (x1−x2)2+(y1−y2)2=(1+k2)(x1−x2)2=(1+k2) Δ
Δ = (k2+4)
Kiedy (k2+1)(k2+4) przyjmuje wartość najmniejszą?
Chyba jasne, że dla k=0. czyli szukana prosta powinna być pozioma.
Pewnie można łatwiej.
25 mar 15:51