wredulus_pospolitus:
Ola nie bierze udziału w 40% ... czyli bierze udział w 60%
Milena nie bierze udziału w 30% ... czyli bierze udział w 70%
Ola i Milena jednocześnie biorą udział w 40% konkursach.
O −−− zdarzenie, w którym w danym konkursie bierze udział Ola
M −−− zdarzenie, w którym w danym konkursie bierze udział Milena
O n M −−− zdarzenie, w którym w danym konkursie biorą udział zarówno Ola jak i Milena
P(O) = 0.6
P(M) = 0.7
P(O n M) =0.4
P(A) = P(O u M) = P(O) + P(M) − P(O n M) = ....

P(B) = 1 − P(O u M) = ...

P(C) = P(O/M) + P(M/O) = P(O) + P(M) − 2*P(O n M) = ...