planimetria
salamandra:

Trójkąty prostokątne równoramienne ABC i CDE są położone tak jak na rysunku obok (w obu
trójkątach kąt przy wierzchołku C jest prosty). Wykaż, że AD=BE
jak zacząć?
25 mar 14:28
f123: Bardzo proste, zobacz trojkaty ADC oraz CBE
25 mar 14:32
salamandra: a, przystające i koniec
25 mar 14:35
wredulus_pospolitus:
salamandra −−− a w jaki sposób wykazałeś że są to trójkąty przystające

Mam nadzieję, że nie było to tylko 'napisanie że są'
25 mar 14:53
salamandra: A można nie wprost założyć, że teza jest prawdziwa i wtedy napisać, że te trójkąty są
przystające na mocy cechy bbb, więc AD=BE?
25 mar 14:56
wredulus_pospolitus:
nie ... niewprost udowodnić możesz jedynie nieprawdziwość jakiegoś założenia / tezy
25 mar 15:10
salamandra: to nie wiem jak to wykazać, myślałem, że dwa boki to wystarczający warunek dla przystawania,
ale czytam, że jeszcze muszą mieć jakiś wspólny kąt, a tutaj go nie widzę
25 mar 15:11
wredulus_pospolitus:
Tak podejrzewałem

przypatrz się na kąt:
∡ACE
i zauważ, że jest on równy:
∡ACD + 90
o oraz 90
o + ∡BCE
wniosek ...
25 mar 15:11
wredulus_pospolitus:

masz przykład dwóch trójkątów z dwoma takimi samymi bokami
25 mar 15:13
salamandra: aaa, ACD=BCE, teraz jasne
25 mar 15:14
wredulus_pospolitus:
I teraz ... mając dwa boki i kąt pomiędzy nimi równe dla obu tych trójkątów ... możesz
powiedzieć, że są to trójkąty przystające
25 mar 15:15