funkcja
f123: Oblicz liczbe przeciwna do ilorazu wartosci najwiekszej przez wartosc najmniejsza funkcji
f(x) = |2x − 2| − |3x + 3| w przedziale <−4, 4>
doszedlem do tego ze f(x) = −|x −1|
25 mar 12:45
Eta:

Odp: −3/5
25 mar 12:53
f123: | | −3 | | −5 | |
wychodzi |
| , odwrotnie to bedzie po prostu |
| ? |
| | −5 | | −3 | |
25 mar 12:59
f123: a, przeciwna, moj blad
25 mar 13:01
Jerzy:
Jak dla mnie w tym przedziale największą wartością funkcji jest 0.
25 mar 13:01
Eta:
Masz rację
Jerzy
25 mar 13:22
Eta:
Popraw f123
25 mar 13:26
ford:
już na początku wnioskowanie że z f(x) = |2x−2| − |3x+3| wynika, że f(x) = −|x−1| to błąd
25 mar 13:27
Eta: Święta prawda

Uwierzyłam na słowo
f123 ( jak blondynka
25 mar 13:29
Jerzy:

f
max = f(1)
f
min = f(4)
25 mar 13:33
Jerzy:
fmax = f(−1) oczywiście.
25 mar 13:33
matmax: @ford dlaczego?
26 mar 00:58
Eta:
2|x−1|−3|x+1| ≠ −|x−1|
26 mar 01:38
f123: @Eta faktycznie... zle wylaczylem
26 mar 10:31
wredulus_pospolitus:
f(x) dla x < −1
f(x) = −2x + 2 − (−3x − 3) = x + 5
f(x) dla x ∊ <−1;1>
f(x) = −2x + 2 − 3x − 3 = −5x − 1
f(x) dla x > 1
f(x0 = 2x − 2 − 3x − 3 = −x − 5
fmax = f(−1) = 4
fmin = f(4) = 6 − 15 = −9
30 mar 18:21
30 mar 18:21