ciąg
Ola: znaleźć granicę ciągu
| | 3n − 1 | |
an = ( |
| )2n − 1 |
| | 3n + 1 | |
25 mar 12:23
wredulus_pospolitus:
wskazówka: granica Eulera
25 mar 12:24
Jerzy:
| | 2 | | 2n − 1 | |
licz limn→∞[(1 − |
| )3n+1]k , gdzie: k = |
| |
| | 3n + 1 | | 3n + 1 | |
25 mar 12:31
Ola: ale w Eulerze jest +
25 mar 13:06
Jerzy:
− 2 = + ( −2)
25 mar 13:07
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | |
lim (1 − |
| )an = im ((1 + |
| )−an)−1 = |
| | an | | −an | |
= (e
1)
−1 = e
−1
i już masz
+
25 mar 13:09
25 mar 13:12
Ola: oooo

czyli to będzie e
−k ?
k→ 2/3
25 mar 13:12
Jerzy:
e−4/3
25 mar 13:14