Wielomian rozłóż na czynniki stopnia co najwyzej drugiego
dbdbdb: Wielomian W(x) = 2x4 + 18 rozłóż na czynniki stopnia co najwyżej drugiego
25 mar 11:59
ford:
W(x) = 2x4+18 = 2(x4+9) = 2((x2)2+32) = 2((x2+3)2−6x) = 2((x2+3)2−(√6x)2) =
= 2(x2+3−√6x)(x2+3+√6x)
rozkład działa tylko dla x≥0 (bo taka jest dziedzina funkcji √6x)
25 mar 12:02
ford:
a nie... poprawiam się
W(x) = 2x4+18 = 2(x4+32) = 2((x2)2+32) = 2((x2+3)2−6x2) = 2(x2+3−√6x)(x2+3+√6x)
i ten rozkład jest słuszny dla wszystkich x∊R
25 mar 12:03
dbdbdb: Dziekuje
25 mar 12:04
PW: Nie może być tak, że rozkład wielomianu na czynniki działa tyllko dla niektórych 'x'. Masz
błąd, powinno być
W(x) = 2(x4+9) = 2((x2+3)2 − 6x2) = 2(x2+3−√6x)(x3+3+√6x)
25 mar 12:07
PW: Nie zdążyłem.
25 mar 12:08
ford:
Dzięki za czujność, też to zauważyłem. Pośpieszyłem się. Moja odp. z 12:03 już jest dobra
25 mar 12:08
ford:
25 mar 12:09