funkcja homograficzna
krawczykbakajoko: | | 1/2a−x | |
Funkcja f(x)= |
| przyjmuje wartości ujemne wtedy i tylko wtedy ,gdy |
| | x−b | |
x∊(−
∞,−4)u(1,+
∞),a
asymptota pionowa hiperboli będącej wykresem funkcji f ma równanie x=−4
a) podaj wartosc wspolczynnikow a i b oraz zapisz wzor funkcji f
b) zapisz wzor funkcji g ktorej wykres powstal w wyniku przesuniecia hiperboli y=f(x) o wektor
u=[2,−4]
proszę o pomoc !
25 mar 11:40
wredulus_pospolitus:
a) skoro asymptota PIONOWA to x = −4 .... więc b = −4
| | a/2 − x | |
więc mamy f(x) = |
| |
| | x +4 | |
| | a | |
dla x < −4 mamy: x + 4 < 0 .... więc aby f(x) < 0 musi zajść |
| − x > 0 |
| | 2 | |
| | a | |
dla x > 1 mamy: x + 4 > 0 ... więc aby f(x) < 0 musi zajść |
| − x < 0 |
| | 2 | |
| | 1 − x | | x−1 | | x+4 − 5 | |
(b) f(x) = |
| = − |
| = − |
| = |
| | x+4 | | x+4 | | x+4 | |
| | −5 | | 5 | |
= −1 − |
| = |
| − 1 |
| | x+4 | | x+4 | |
przesuwaj wektor
25 mar 11:47
krawczykbakajoko: a skąd się wzięło ,że x pionowa to b=−4 oraz a/2=1 −−−−> = 2
?
25 mar 11:56
krawczykbakajoko: b widze bo x=−d/c
25 mar 12:00
krawczykbakajoko: ale to a/2=1 przejscie nie rozumiem
25 mar 12:00
wredulus_pospolitus:
| | licznik | |
kiedy |
| < 0  |
| | mianownik | |
wtedy gdy:
1) licznik > 0
i mianownik < 0
2) licznik < 0
i mianownik > 0
wiemy, że mianownik < 0 dla x < −4 (więc sytuacja (1) )
więc sytuacja (2) będzie gdy x > −4 (mianownik >0) ... i teraz licznik musi być < 0
| | a | | a | |
licznik: |
| − x < 0 −−−− > x > |
| = 1 ( 1 bierzemy z przedziału |
| | 2 | | 2 | |
podanego w zadaniu)
25 mar 12:11
krawczykbakajoko: dzięki wielkie
25 mar 12:13