Proszę o szybką pomoc :'C
domisiaxo: 1. W magazynie znajduje się 10 smartfonów wśród których 4 są wadliwe. Jakie jest
prawdopodobieństwo,
że wśród 4 wylosowanych sztuk dokładnie 2 będą wadliwe?
2. Oblicz prawdopodobieństwo tego, ze w serii 5 rzutów kostką otrzymamy 5 różnych wyników. ·
3. Oblicz prawdopodobieństwo tego, ze przynajmniej dwie spośród 20 osób obchodzą urodziny tego
samego dnia.
4. Z tali 24 kart losujemy 2 karty. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń: A − wylosowano dwa asy,
B − wylosowano
karty różnych kolorów. Czy zdarzenia · A i B są niezależne? ·
6. Czy A i B są zdarzeniami niezależnymi jeżeli · P(A) = 0:5, P(B) = 0:3, P(A [ B) = 0:65.
25 mar 11:13
festina lente: 1/ schemat Bernoulliego trzeba zastosować
25 mar 11:31
wredulus_pospolitus:
A jakiej to 'szybkiej pomocy' oczekujesz
25 mar 11:34
wredulus_pospolitus:
festina −−− nie ... nie stosujesz schematu Bernoulliego
25 mar 11:34
domisiaxo: W ogóle nie rozumiem prawdopodobieństwa.
Chciałabym żeby ktoś pomógł mi to rozwiązać i wytłumaczył krok po kroku od czego to się
wzięło.
25 mar 11:40
wredulus_pospolitus:
Kombinatorykę 'rozumiesz'

Chcesz rozumieć (by móc zrobić analogiczne zadania na maturze) czy po prostu chcesz mieć oddaną
pracę domową i zapomnieć o tym
25 mar 11:43
wredulus_pospolitus:
I na którą masz pracę domową do oddania
25 mar 11:43
domisiaxo: Pracę mam do dzisiaj wieczora i chciałabym choć trochę wiedzieć i zapamiętać jak to się robi
25 mar 11:46
wredulus_pospolitus:
Jak wygląda u Ciebie kombinatoryka

Ile masz czasu dzisiaj

Matura rozszerzona będzie

Czy tylko podstawowa
25 mar 11:48
domisiaxo: Z czasem jest cienko będę go miała ok. 17 czas wolny. Kombinatoryka też cienkiutko dlatego
tutaj napisałam a matura rozszerzona
25 mar 11:52
wredulus_pospolitus:
To powiem tak −−− jeżeli chcesz się przygotować z prawdopodobieństwa do matury i chcesz by ktoś
Ci pomógł, to ja bądź ktoś inny z forum będzie w stanie poświęcić swój czas, ale to też
oznacza, że Ty musisz poświęcić swój czas.
Powyższe zadania nie są bardzo skomplikowane −−− w godzinę spokojnie się je wytłumaczy, wraz ze
sprawdzeniem czy rozumiesz ideę i potrafisz zrobić analogiczne zadania.
25 mar 11:55
domisiaxo: Czy rozwiązałby je ktoś teraz żebym mogła wysłać je profesorowi i wieczorem dzisiaj ewentualnie
jutro umówić się na wytłumaczenie mi tego?
25 mar 11:59
ite: Czy tylko mnie się wydaje, że po pomocy, którą zaproponował wredulus, pisanie, żeby ktoś
współoszukiwał nauczyciela jest lekko bezczelne?
25 mar 12:06
domisiaxo: Może to tak brzmieć ale ja liczę się z pomocą jaką zaproponował wredulus i mam nadzieję że
pomoże mi to zrozumieć. Po prostu bardzo zależy mi też na tym żeby te zadania odesłać
profesorowi jak najszybciej. Nie chciałam być bezczelna. Przepraszam za to
25 mar 12:10
wredulus_pospolitus:
Jeżeli praca domowa jest 'na wieczór' to nie widzę potrzebny/konieczności robienia gotowców w
chwili obecnej.
Oczekiwałbym po Twojej stronie zaangażowania w rozwiązaniu/zrozumieniu rozwiązania do tych
zadań.
Tak jak napisałem − jestem gotów poświęcić swój czas by Ci pomóc rozwiązać te zadania.
Wyjaśniając je, poświęcę o wiele więcej czasu niż gdybym po prostu napisał gotowca −−− miej to
także na uwadze.
25 mar 12:14
domisiaxo: wredulus
pospolitus Czy w takim razie możemy spróbować mi wytłumaczyć te zadania dzisiaj o 18?
I czy to odbywałoby się tutaj
25 mar 12:47
salamandra: 2.
|A|=6*5*4*3*2=720
|Ω|=7776
25 mar 12:55
wredulus_pospolitus:
| | 6*5*4*3*2 | |
da ... ale po co wymnażasz  nie lepiej zapisać jako |
| |
| | 65 | |
i z tej postaci skracać
25 mar 12:58
salamandra: bo ja nie jest leń
25 mar 12:58
wredulus_pospolitus:
to nie dobrze ... bo później bez kalkulatora będzie Ci o wiele trudniej poskracać
25 mar 13:01
wredulus_pospolitus:
co tu zrobić, żeby zarazić Cię 'lenistwem matematycznym' ... hmmmm
25 mar 13:01
salamandra: nie wiem

, ale też mam na jutro coś do zrobienia z prawdopodobieństwa, a nie chciało mi się
jeszcze tego ruszać
25 mar 13:03
wredulus_pospolitus:
Ale wiesz, że czeka nas 'sesja z kombinowaniem'

Będę brutalny
25 mar 13:06
salamandra:
25 mar 13:09
salamandra: raczej ja, ze swoją niewiedzą
25 mar 13:12
wredulus_pospolitus:
to się zastanów czy chcesz to dzisiaj czy jutro iii ... czy już znalazłeś 'internetową
tablicę' czy coś w ten deseń
25 mar 13:14
salamandra: może być i dzisiaj, co do tej tablicy, to ostatnio tutaj Kacper wysyłał link, jak coś
chciał od Ety i Mili, ale nie mogę odkopać tego posta, nie wiem czy nie chciał
przypadkiem, żeby go usunąć, ite by pamiętała, bo zachwalała tę stronę wtedy również.
25 mar 13:19
ite: https://awwapp.com/ polecam, współdzielona tablica wirtualna, intuicyjna. Jeszcze może być Ziteboard
https://ziteboard.com/
W obu wypadkach dobrze, jeśli obaj macie tablety graficzne albo pady do podpisu, wtedy możecie
pisać na wspólnym ekranie.
Może wieczorem urządzicie kształcenie i transmisję na żywo.
25 mar 13:27
wredulus_pospolitus:
Salamandra −−− 4 minuty szukania programiku:
https://scribblar.com/xzc8tbp
Nawet ma 'połączenie' z wolframem, więc szybko można wrzucać rzeczy z 'wolfiego'
25 mar 13:28
ite: Jeśli trzeba pisać na kartkach pod kamerkami, to tradycyjny skype, messenger.
25 mar 13:29
salamandra: Discord się sprawdzi
25 mar 13:31
ite: 13:27 to bezpłatne narzędzia
25 mar 13:32
wredulus_pospolitus:
Salamanadra −−− nie wiem ... załatw tak abyśmy mogli pogadać + coś napisać na tablicy.
I szykuj jakieś przykładowe zadania ... chyba że chcesz bym coś 'na szybkiego' wymyślał (akurat
zadania z prawdopodobieństwa bardzo łatwo się stwarza

)
25 mar 13:37
salamandra: No to discord− współdzielenie ekranu bez problemu i ta strona pierwsza co ite podesłała jest
wystarczająca według mnie
25 mar 13:39
wredulus_pospolitus:
no to szukaj zadań i pisz o której proponujesz zacząć.
25 mar 13:40
salamandra: mi się najlepiej myśli wieczorem, ale jeśli nie możesz, to jestem elastyczny.
25 mar 13:44
wredulus_pospolitus:
Wieczór to mało precyzyjnie powiedziane −−− konkrety
25 mar 14:03
salamandra: 20
25 mar 14:04
wredulus_pospolitus:
ok
25 mar 14:10
salamandra: mój discord jak coś: squall#1979 (nie wiem czy ten hash będzie potrzebny, bo to jakiś
identyfikator)
25 mar 14:13
wredulus_pospolitus:
nic nie wynajduje
25 mar 15:41
salamandra: podaj swój
25 mar 15:41
wredulus_pospolitus: wysłałem Ci zaproszenie
25 mar 15:43