Oblicz granice ciągu
Karolcia: Oblicz granice ciągu an = 1/(1*3) + 1/(3*5) + 1/(5*7) + ... + 1/(2n − 1)(2n + 1)
25 mar 10:40
wredulus_pospolitus:
zauważ, że
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| [ |
| − |
| ] |
| (2n−1)*(2n+1) | | 2 | | 2n−1 | | 2n+1 | |
25 mar 10:45
Karolcia: Jak na razie niewiele mi to daje 🤔
25 mar 11:15
wredulus_pospolitus:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + .... + |
| = |
| 1*3 | | 3*5 | | (2n−1)(2n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| [ |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| | 2 | | 1 | | 3 | | 3 | | 5 | | 5 | | 7 | | 7 | | 9 | |
| | 1 | | 1 | |
...... + |
| − |
| ] |
| | 2n−1 | | 2n+1 | |
25 mar 11:28
Karolcia: Teraz już wszystko jasne, dziękuje ❤️
25 mar 11:29