stereo
jaros:

Podstawa graniastoslupa prostego jest trapez rownoramienny, ktorego wysokosc jest rowna 5cm, a
odcinek laczacy srodki ramion ma dlugosc 12cm. Wiedzac, ze przekroj tego graniastoslupa
plaszczyzna zawierajaca krawedz boczna graniastoslupa i przekatna jego podstawy ma pole 130
cm
2, oblicz objętość tego graniastosłupa.
Witam, przychodzi z takim problemem bo rozwiązuje to następująco.
| a + b | |
z = 12 = |
| => a + b = 24 => 2c = 24 => c = 12 wyliczając bok x wychodzi mi √119 wie |
| 2 | |
ktoś w czym jest błąd?
25 mar 10:32
salamandra: skąd masz 2c=24?
25 mar 10:38
salamandra:

P=130
P=d*H
P=d*5
130=d*5
d=26
chyba, że podana wysokość w zadaniu odnosi się do wysokości TRAPEZU, a nie graniastosłupa, to
wtedy
h=5
5
2+12
2=d
2
pitagorejski, więc d=13
wtedy P=130
130=d*H ⇒ H=10
V=60*10=600
25 mar 10:58
jaros: A no tak nie ma tak okręgu wpisanego w trapez

kurde to jedyne co teraz wymyśliłem to żeby
| 24 | |
coś z potem pokąbinować P trapezu to 60 bo P= |
| * 5 a jaki krok dalej wykonać? |
| 2 | |
25 mar 11:00
jaros: Wytłumaczysz mi czym jest różowy odcinek?
25 mar 11:02
salamandra:
25 mar 11:04
wredulus_pospolitus:
Błędem było −−− tak jak Salamandra wskazał −−− założenie, że w ten trapez można wpisać na
okrąg.
25 mar 11:05
jaros: Dziękuje pięknie salamandra

robiłeś już może podobne zadanie? bo to z tym x pierwszy raz wam
widzę
25 mar 11:09
salamandra: tak, ale z planimetrii, wtedy "poznałem" ten x.
25 mar 11:11