Odległość prostej od innej prostej
wolf: Znajdź równania prostych oddalonych od prostej x+2y−5=0 o odległość równą (pierwiastek z 5).
Równania zapisz w postaci ax+by=c tak,by NWD(a,b)=1.
Kompletnie nie wiem jak się zabrać za to zadanie. Mogę prosić o pomoc?
25 mar 00:57
Szkolniak: | | 1 | | 5 | | 1 | |
2y=−x+5 → y1=− |
| x+ |
| i druga prosta: y=− |
| x+b |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | |
z pierwszej prostej obieram punkt P=(0, |
| ) i liczę jego odległość od prostej |
| | 2 | |
| | | | 5 | | 5 | |
|
| =√5 ⇔ | |
| −b|= |
| ⇔ b∊{0,5} |
| | | | 2 | | 2 | |
zatem szukane dwie proste mają równania:
x+2y=0 oraz x+2y=10
25 mar 01:31
Eta:
@
Szkolniak
bez obierania punktu
k: Ax+By+C
1=0 p: Ax+By+C
2=0
25 mar 01:36
Szkolniak: Racja, zapomniałem o tym wzorze
25 mar 01:39
a7:

PS=2
√5 wiadomo to gdyż mamy trójkąt ekierkę
S=(2
√5, −
√5+b
1)
(2
√5)
2+(−p{5+b−5/2)
2=(2
√5)
2
b
1=
√5+5/2
czyli y=−1/2x+
√5+5/2 czyli 2y+x−2
√5+5=0 NWD(2,1)=1 (?)
analogicznie druga prosta
25 mar 01:48