Oblicz,po jakim czasie zegary ponownie wskażą prawdziwą godzinę
wolf: Są 3 zegary.Jeden jest dokładny, drugi się spieszy 10 minut na każdą godzinę,a trzeci późni sie
10 minut na każdą godzinę. Teraz wszystkie zegary wskazują poprawną godzinę. Po jakim czasie
(w h) wszystkie 3 zegary ponownie wskażą prawdziwą godzinę?
25 mar 00:49
wredulus_pospolitus:
Też późniący się o 10 min poprawną godzinę pokazuje raz na 12*6 = 72 godzin
| | 10 | | 1 | |
(w każdej godzinie 'traci' |
| = |
| godziny) więc 12 godzin straci po upływie 72 |
| | 60 | | 6 | |
godzin.
Ten który się śpieszy o 10 min ... także po 72 godzinach wskaże prawidłową godzinę (jego
'spieszenie' się nałoży się na łącznie 12 godzin).
25 mar 01:00
a7: 144h
każde 6 godzin na trzecim zegarze daje nam 1 godzinę spóźnienia żeby było całe 24 godziny
obrotu musi być 6*24=144
to samo dotyczy zegaru drugiego każde 6 godzin daje 1 godzinę do przodu, i a by było 24 h musi
być 144h
?
25 mar 01:09
a7: no tak, jak to zegary 12−sto godzinne to wtedy 72 h
25 mar 01:10