logarytmy
Karol: Witam,
proszę o pomoc w zadaniu
liczba log3 30 − log35 jest równa:
a) 2
b) log3150
c) log325
d) −1+ log318
24 mar 22:47
wredulus_pospolitus:
na pewno tak wygląda zadanie
24 mar 22:54
wredulus_pospolitus:
dobra ... tak wygląda zadanie
log330 − log35 = log3(30/5) = log36
(a) odpada
(b) odpada
(c) odpada
d) −1 + log318 = −log33 + log318 = log3(18/3) = log36
24 mar 22:56
Eta:
24 mar 22:57
Mila:
| | 30 | |
log3(30)−log3(5)=log3( |
| )=log3(6) |
| | 5 | |
−1log
3
b) odpada bo to będzie dla (+) w środku
c) odpada
d) sprawdzamy:
−1+log
3(3*6)=−1+log
3(3)+log
3(6)=−1+1+log
3(6)=log
3(6)
pasuje (d)
24 mar 23:02