Uzasadnij,że oba twierdzenia są prawdziwe. Trygonometria
Michał: |tanx + ctgx| ≥ 2
|sin6x| + |sin4x| ≤2
24 mar 22:42
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
|tgx + ctgx| = |tgx + |
| | |
| | tgx | |
tgx = a
| | 1 | |
a + |
| ≤ 2 (dla a > 0) <−−− udowodnij to, wielokrotnie w różnych zadaniach trzeba |
| | a | |
było to dowieść
24 mar 22:47
wredulus_pospolitus:
|sin6x| + |sin4x| ≤ |1| + |1| = 2
co tu więcej udowadniać
24 mar 22:47
wredulus_pospolitus:
a wracając do pierwszego:
| | sin2x + cos2x | | 1 | | 2 | |
tgx + ctgx = |
| = |
| = |
| = |
| | sinx*cosx | | sinx*cosx | | 2sinx*cosx | |
| | 2 | | 2 | |
| |
| | ≥ | |
| | = 2 |
| | sin(2x) | | 1 | |
24 mar 22:49
backtoamsterdam: Nie rozumiem dlaczego |sin6x| i |sin4x| są zapisane jako 1? Skąd taki wniosek?
24 mar 23:02
salamandra: jaką maksymalną wartość może osiągnąć funkcja sin?
24 mar 23:03
backtoamsterdam: To będzie 1,tylko dlaczego właśnie tę wartość należy tu podstawić?
24 mar 23:07
wredulus_pospolitus:
bo to jest MAKSYMALNA wartość jaką może funkcja sin(6x) osiągnąć
24 mar 23:08
salamandra: Zauważ ze w tym przypadku jest 4x i 6x wiec tego maksimum nie osiągnie ta funkcja, gdybys miał
np. sin4x+sin4x w module, to wtedy byś osiągnął 2.
24 mar 23:13
salamandra: Przynajnniej tak mi się wydaje
24 mar 23:13
wredulus_pospolitus:
salamandra ... to nawet nie jest istotne
|sinx| + |siny| ≥ 1 + 1 = 2 bez względu jaki jest związek pomiędzy x i y
bo nie ma 'fizycznej możliwości' aby |sin (jakiegoś kąta)| > 1
24 mar 23:24
salamandra: no niby tak... ale chciałem mu przekazać, że nie ma też fizycznej możliwości, aby akurat te
dwie "podfunkcje" osiągnęły w jednym momencie max, więc branie w obu przypadkach "1" i tak
jest "naciągane", ale nawet z tym naciągnięciem jest teza udowodniona
24 mar 23:39