Oblicz,która z brył ma największą objętość.
backtoamsterdam: Kula,sześcian i czworościan foremny mają takie samo pole powierzchni. Która bryła ma największą
objętość?
24 mar 22:37
wredulus_pospolitus:
kula <−−−− to jest odpowiedź którą powinieneś poddać po góra 2 sekund po przeczytaniu treści
zadania
24 mar 22:39
backtoamsterdam: dlaczego akurat kula?
24 mar 22:44
_: @wredulus
W jaki sposob dowodzi się, że kula da najwiekszą objętość przy stalym polu powierzchni?
Rachunek wariacyjny?
24 mar 22:46
wredulus_pospolitus:
P
c kula = 4πR
2
P
c sześcian = 6a
2
P
c czworościan = b
2√3
| | √2π | |
4πR2 = 6a2 −−−> a = |
| R |
| | 3 | |
| | √2π | |
Vszescian = a3 = R3*( |
| )3 |
| | √3 | |
Porównaj ze sobą te objętości ... wybierz większą.
Analogicznie z czworościanem
24 mar 23:07