równanie kwadratowe w zbiorze ℤ
: rozwiąż w zbiorze licz zespolonych
x2 + (1 + 3i)x + i −2 = 0
24 mar 21:06
wredulus_pospolitus:
Δ = ...

z
1 = ...

z
2 = ...
24 mar 21:14
: Δ = 1 + 6i −1 −4i +8 = 2i + 8
√Δ =
24 mar 21:40
wredulus_pospolitus:
No tak średnią tą Δ policzyłeś/−aś
popraw rachunki
24 mar 21:47
: Δ = (1+3i)
2 − 4(i − 2) = 2i
co dalej
24 mar 21:51
wredulus_pospolitus:
√Δ =
24 mar 21:53
wredulus_pospolitus:
(1+i)
2 = 2i ... więc
24 mar 21:54
: √2i = 1 + i

ale skad to wiadomo?
24 mar 21:57
: to chyba za proste

z
1 = −1 −2i
z
2 = − i
24 mar 21:59
wredulus_pospolitus:
no to podstaw co Ci wyszło i sprawdź czy będzie równość
24 mar 22:00
: a w komentarzu napiszę, że to było metoda zgadywania
24 mar 22:16
wredulus_pospolitus:
jaka metoda zgadywania
| | ⎧ | a2 − b2 = 0 | |
| (a+ib)2 = 2i ⇔ a2 − b2 + 2iab = 2i ⇔ | ⎩ | 2ab = 2 |
|
wyznacz 'a' i 'b'
24 mar 22:18
: b = ± 1, a =± 1
24 mar 22:34
wredulus_pospolitus:
raczej (a = 1 i b=1) lub a = −1 i b = −1
więc masz (1+i)2
zauważ, że (−1 −i)2 = [(−1)*(1+i)]2 = (−1)2*(1+i)2 = 1*(1+i)2 = (1+i)2
taraaaa
24 mar 22:36
: bum bum
24 mar 22:52