dowody
x: Udowodnij, ze ( 4n+1)2 – ( 4m −1)2 jest podzielne przez 8 jeśli m i n są liczbami
naturalnymi.
24 mar 21:00
wredulus_pospolitus:
(4n+1)
2 − (4m−1)
2 = ( (4n+1) + (4m−1) )*( (4n+1) − (4m−1) ) = ....
wniosek
24 mar 21:01
Eta:
a2−b2=(a+b)(a−b)
L= ...........=8(m+n)
24 mar 21:03
wredulus_pospolitus:
Etuś ... nie ładnie tak wprowadzać w błąd
L = ...
≠ 8(m+n)
24 mar 21:05
wredulus_pospolitus:
tylko 8(m+n)(2n−2m+1)
24 mar 21:06
x: 16n2 + 8n+8m−16m2
czy wyszło mi dobrze ?
24 mar 21:17
wredulus_pospolitus:
ja potrafisz wyciągnąć z tego wniosek to tak ... jeżeli nie potrafisz ... no to jeszcze Ci nie
wyszło
24 mar 21:24
x: w takim razie co muszę jeszcze zrobić ?
24 mar 21:27
Patryk: wyciągnij 8 przed nawias
24 mar 21:33
x: dziękuje bardzo
24 mar 21:39
Eta:
Sorry
24 mar 21:41
x: 8(2n2 + n+m−2m2) tak ?
czyli wyrażenie jest podzielne przez 8, ponieważ w działaniu jest 8 ?
24 mar 21:49
wredulus_pospolitus:
tak
24 mar 21:55
x: dziękuje
24 mar 21:59