ulamki proste
xyz:
Rozklad na ulamki proste
czy dla powyzszego bedzie
?
Jezeli tak , to czy potem moge zrobic
x
2 = A(x
2+1) + (Bx+C)(x+1)
Ale wtedy
dla x = −1
1 = A*2 −−> A = 1/2
i czy moge podstawic za x = 0 ?
wtedy wyzeruje "B" i zostanie samo C .
Tylko problem w tym ze potem jak licze B dla dowolnego x np. x=2
to wychodzi zupelnie inna wartosc...
wynik calki to przy C = 0
24 mar 19:10
wredulus_pospolitus:
nie ... nie stawiasz x=0 ... tylko robisz równania porównujące współczynniki przy danych
potęgach zmiennej 'x'
więc:
1*x2 + 0*x + 0 = A(x2+1) + (Bx+C)(x+1)
1*x2 + 0*x + 0 = x2(A +B) + x(B+C) + (A+C)
i stąd masz:
1 = A+B
0 = B+C
0 = A+C
24 mar 19:20
xyz: dlaczego tak nie moge?
przy postaci (x−1)(x+1)
bez problemu moge...
24 mar 19:21
Szkolniak: | x2 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| /*(x+1)(x2+1) |
| (x+1)(x2+1) | | x+1 | | x2+1 | |
x
2=A(x
2+1)+(Bx+C)(x+1)
x
2=Ax
2+A+Bx
2+Bx+Cx+C
Ax
2+Bx
2−x
2+Bx+Cx+A+C=0
x
2(A+B−1)+x(B+C)+A+C=0
A=1−B i B=−C i A=−C
−C=1+C
2C=−1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
stąd: C=− |
| ∧ A= |
| ∧ B= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
24 mar 19:21
Mila:
x
2=A*(x
2+1)+(x+1)*(Bx+C)
1) x=0
L=0, P=A+C
A+C=0
2) x=−1
L=1 , P=2A+0
3) x=1
L=1, P=2A+2*(B+C)
2A+2B+2C=1⇔2B=1
| x2 | | 1 | | 1 | | 1 | | x−1 | |
| = |
| * |
| + |
| * |
| |
| (x+1)*(x2+1) | | 2 | | x−1 | | 2 | | x2+1 | |
24 mar 19:26
xyz: dziekuje @Mila
24 mar 21:24
Mila:
24 mar 23:33
jc: Rozwiązanie w stylu Mariusza.
| | 1 | | 1 | |
x2= |
| { (x2+1)+(x2−1)}= |
| [(x2+1) + (x+1)(x−1)] |
| | 2 | | 2 | |
Dlatego
| | 1 | | 1 | | x−1 | |
ułamek = |
| [ |
| + |
| ] |
| | 2 | | x+1 | | x2+1 | |
25 mar 07:14