trygonometria
Patryk: Jeśli przy rozwiązywaniu równania dochodzę do takiej sytuacji:
sin2x = sinx to czy mogę stronami podzielić przez sinx i wyjdzie sinx = 1 czy nie można
zrobić?
24 mar 15:56
a7: sin2x−sinx=0
sinx(sinx−1)=0
sinx=0 lub sinx=1
24 mar 15:58
a7:

y=sinx zielony
y=sin
2x różowy
24 mar 16:00
Patryk: Czyli nie można podzielić? Bo jedno mi się "skasuje" ?
24 mar 16:01
a7: gdybyś zrobił tak jak mówisz to wyszłoby co innego, po pierwsze musiałbyś zrobić zał sinx≠0 i
pominąłbyś wszytskie rozwiązania gdy sinx=0
24 mar 16:02
Patryk: Czyli przy równaniach trygonometrycznych lepiej nie skracać w taki sposób?
24 mar 16:03
a7: nie wiem na pewno, nie chcę Cię wprowadzić w błąd, ale przy jednym zadaniu była "dyskusja" i
chyba wyszło na to, że jak się nie da inaczejniż skróceniem to zrób założenia a potem rozważ
też ten przypadek na który zrobiłeś założenie

ale nie jestem pewna
24 mar 16:09
a7: np. tutaj by wyszło sinx=1 a potem sinx=0 sin
2x=sinx ⇒ 0=0 prawda czyli sinx=0 też jest
rozwiązaniem
24 mar 16:10
Patryk: Ok, dzięki za wyjaśnienie
24 mar 16:14
wredulus_pospolitus:
Możesz albo pozostawić bez skracania albo skrócić, ale jak jak zostało napisane −−
rozpatrujesz wtedy przypadki
sin2x = sinx
1) gdy sinx ≠ 0
sinx = 1
2) gdy sinx = 0
0 = 0
Czy skracać czy nie ... to zależy od tego jak wyglądają równania, do czego dążymy, co
sprawdzamy,
a przede wszystkim −−− czy mamy pewność, że się nie pomylimy.
24 mar 17:13