parabola
Ola: na paraboli y2 = 4x znaleźć punkt leżący najbliżej prostej y = 2x + 4
24 mar 15:15
wredulus_pospolitus:
punkty najbliżej prostej y = 2x + 4 to będą takie punkty, które są punktami styczności dla
stycznej o tym samym współczynniku kierunkowym co dana w zadaniu prosta.
24 mar 15:17
wredulus_pospolitus:

Szukany punkty styczności dla
niebieskiej stycznej
24 mar 15:19
Ola: czyli y =2x + b ?
24 mar 15:29
Jerzy:
| | y2 | |
Szukany punkt A należy do paraboli, czyli: A( |
| ,y) |
| | 4 | |
Odlegość od prostej ma być najmniejsza, czyli szukamy minimum:
Poniważ funkcja pod modułem jest nieujemna, możemy go pominąć i sukać minimum funkcji:
24 mar 15:42
Ola: y = 1
| | 1 | |
A( |
| ; 1} i teraz odległość punktu od prostej 2x − y +4 = 0  |
| | 4 | |
| | |0,5 −1 +4| | | 3,5 | |
czyli d = |
| = |
| ≈ 1,57 |
| | √4+ 1 | | √5 | |
24 mar 15:50
Jerzy:
Tak, punkt A masz dobrze i to koniec zadania. Nikt nie każe ci liczyć d.
24 mar 15:52
Ola: 
dz
24 mar 15:53