parzystość/nieparzystość
Ola: Zbadaj parzystość/nieparzystość funkcji
24 mar 14:49
ite: Tutaj trzeba skorzystać z definicji funkcji parzystej i nieparzystej. Zapisać ją i podstawić
wzór podanej funkcji.
24 mar 14:53
wredulus_pospolitus:
jeżeli
f(−x) = f(x) <−−− to funkcja parzysta
jeżeli
−f(−x) = f(x) <−−− to funkcja nieparzysta
24 mar 14:58
Ola: czyli jest parzysta ?
| | 1−3x | | 3x | | 3x −1 | |
f(−x) = −x * |
| * |
| = x |
| = f(x) |
| | 3x | | 1+3x | | 1+3x | |
24 mar 15:03
Jerzy:
A co to za przekształcenie ?
24 mar 15:12
Ola: źle?
24 mar 15:13
Jerzy:
Jeśl masz np.funkcje: h(x) = 3x − 1 , to wg ciebie: h(−x) = 1 − 3x ?
24 mar 15:14
wredulus_pospolitus:
Dobrze, tak funkcja jest parzysta
... po prostu 'rozdzieliła' licznik i mianownik z oryginalnej postaci funkcji
24 mar 15:15
wredulus_pospolitus:
| | 1 − 3x | |
Jerzy masz h(x) = 3x − 1 to h(−x) = |
| |
| | 3x | |
24 mar 15:15
Ola:
24 mar 15:16
Jerzy:
Zaćmiło mnie
24 mar 15:18