algebra liniowa
jestok: Niech A=(1,−2,0),B=(2,1−3),C=(2,0,1). Napisz równania prostych zawierających boki trójkąta ABC.
Oblicz długości boków tego trójkąta oraz miary jego kątów (z przybliżeniem do 1deg).
24 mar 14:18
Mila:
1) prosta AB:
AB
→=[1,3,−3]
k:
albo równanie parametryczne
x=1+t
y=−2+3t
z=−3t gdzie t∊R
Pozostałe równania w podobny sposób
Długości wektorów jak w R
2
24 mar 17:04
jestok: wektor AB moge zapisac jako [−1, −3, 3]?
a jak obliczyc miary katow?
24 mar 17:26
Mila:
AB→[1,3,−3] || [−1,−3,3]=BA→
możesz wykorzystać BA→
Miary kątów z tw. cosinusów, albo z iloczynu skalarnego odpowiednich wektorów
24 mar 17:35