optymalizacja
pytający:

Trzy miejscowości A, B, C położone są tak jak na rysunku i połączone prostymi drogami.
Z miejscowości C i A wyruszają jednocześnie samochody. Samochód z C jedzie do miejscowości
A z prędkością 50 km/h. Samochód z A jedzie do miejscowości B z prędkością 80 km/h.
Jaka będzie najmniejsza między nimi odległość w linii prostej?
(odległość miedzy miastami jest w km (200km i 320km))
24 mar 13:42
wredulus_pospolitus:

A(0 , 0)
B(320 , 0)
C(x
o , x
o√3)
|AC| = 200 −−−> 200 =
√ xo2 + 3xo2 = 2x
o −−−> x
o = 100
Czyli C(100 ; 100
√3)
Oznaczmy:
(AC)
t <−−− pozycja samochodu jadącego do miasta A w chwili t
(AB)
t <−−− pozycja samochodu jadącego do miasta B w chwili t
(AB)
t = ( 80*t , 0)
(AC)
t = ( (100 − 50*sin60
o*t , 100
√3 − 50*cos60
o*t) = ( 100 − 25t ,
√3(100 − 25t) )
D
2(t) = ( 80t − (100 − 25t))
2 + 3(100 − 25t)
2
szukasz minimum tejże funkcji D
2(t)
24 mar 13:59
wredulus_pospolitus:
można też inaczej do tego podejść −−− czyli z tw. cosinusów:
X −−− punkt w którym jest samochód jadący do miasta A
Y −−− punkt w którym jest samochód jadący do miasta B
|XY|2 = |AX|2 + |AY|2 − 2*|AX|*|AY|*cos60o ⇔
|XY|2(t) = (200 − 50t)2 + (320 − 80t)2 − (200 − 50t)(320 − 80t)
pochodna z tej funkcji i szukasz minimum
24 mar 14:28