Stożek o tworzącej długości 9 i wysokości większej niż 5 ma objętość równą
Frajvald: Witam, mógłby ktoś pomóc z czymś takim?
Stożek o tworzącej długości 9 i wysokości większej niż 5 ma objętość równą 90 PI. Wyznacz
cosinus kąta rozwarcia tego stożka. Zakoduj pierwsze trzy cyfry po przecinku rozwinięcia
dziesiętnego wartości bezwzględnej otrzymanego wyniku
Wyznaczyłem dwa równania
h2+r2=81
r2*h=270
ale nic nie moge z nich wyznaczyć i nie wiem jak użyć to że h jest większe niż 5
24 mar 13:01
wredulus_pospolitus:
| ⎧ | h2 + r2 = 81 | |
| ⎩ | r2*h = 270 | =
|
| ⎧ | h2 + r2 = 81 | |
| ⎩ | r2 = 270/h | =
|
| ⎧ | h2 + 270/h = 81 | |
| ⎩ | r2 = 270/h | =
|
| ⎧ | h3 − 81h + 270 = 0 | |
| ⎩ | r2 = 270/h |
|
Ze względu na to, że równanie h
3 − 81h + 270 = 0 jest trudne do rozwiązania dla maturzystów,
podana została informacja że h > 5. Z oczywistych względów, wiemy że h < 9.
Zauważmy, że:
5
3 − 81*5 + 270 = 125 + 270 − 405 < 0
Więc można podstawiać kolejne liczby naturalne z przedziału (5, 9) i zobaczyć kiedy wartość
będzie równa 0 ( 'mamy to' ) bądź większa od 0 (czyli rozwiązanie jest w badanym przedziale)
24 mar 13:10
janek191:
81 − h2 = r2
( 81 − h2)*h = 270
h3 − 81 h + 270 = 0
h = 6 bo
216 − 486 + 270 = 0
itd.
24 mar 13:16
Frajvald: Dziękuje wszystko dobrze wyszło
24 mar 13:19